recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Pathogen (2006)

Emily M Hagins (regi, manus, m m), m fl
  • filmen är än så länge endast tillgänglig för beställning på DVD genom filmmakarens mor (se hemsida)
Ett farligt smittoämne hamnar i dricksvattnet i Austin, USA. Smittan når snabbt epidemiska proportioner men ingen kan ana dess fulla följder. Offren återuppväcks nämligen som människoätande levande döda! En tonåring börjar nysta i saken och försöker tillsammans med skolkamraterna rädda vad som räddas kan. Det visar sig dock att en av dem redan är smittad...

Denna lilla survival horror-film är i själva verket en ren amatörproduktion av den tolvårige Texas-tjejen Emily M Hagins. Filmen utgår ifrån det lilla perspektivet även om visionen om en zombieapokalyps kan mäta sig med vilket zombie-epos som helst. Dessvärre räcker det inte ända fram utan filmen riskerar hela tiden att stanna kvar på skolgården. Efter en ganska händelselös första halvtimme tar historien dock fart och förvandlas till en renodlad skräckfilm, med både gore och en hel del våld. Slutet får anses klassiskt inom genren, men knappast nytänkande på något vis.

De levande döda är kopierade från gängse standardmallar – på gott och ont – men med en väsentlig skillnad; de smittade verkar ha ett intresse av att sprida smittan vidare redan innan de själva förvandlas till levande döda, även om någon orsak aldrig anges. Dessutom är de levande döda mästare på att smyga sig inpå intet ont anande offer. Själva premissen bakom zombie-utbrottet är pseudo-vetenskapligt, och är som sådant varken bättre eller sämre än andra förklaringarna som presenterats genom åren.

Produktionen får anses nog så ambitiös även för en mera erfaren filmskapare, men den unga filmaren har inte låtit sig avskräckas. Tillsammans med familj och vänner har hon försökt skapa någonting eget i en vid det här laget tämligen trött genre. Detta innebär dessvärre att samtliga huvudroller innehas av ungdomar i skolåldern, vilket torde minska intresset hos den genomsnittlige zombiefilms-fantasten. (Men trots detta hyllas filmen på Internet.) Förutom en semi-professionell barnskådespelerska i en av huvudrollerna lär resten av rollbesättningen bestå av rena amatörer, med ganska förutsebara följder. Det kanske största tekniska hindret har däremot varit själva det digitala filmmediet. Ljudet är också under all kritik, så som ofta är fallet i dylika produktioner. Gore- och makeup-effekter känns också billiga men fungerar på det stora hela taget tillfredsställande.

Avslutningsvis måste man ändå berömma Emily för ett gott hantverk trots begränsade resurser och brist på erfarenhet. Även en blivande kult-filmskapare måste trots allt börja någonstans! Berättelsen om hur filmen kom till är också intressantare än själva slutresultatet, och själva processen har faktiskt dokumenterats i form av Zombie Girl (2007).

Ungefär vad man kan förvänta sig av en amatörproduktion. Dessvärre finns det betydligt sämre filmer inom genren, och denna är skapad av en tolvåring.

Inga kommentarer: