recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Zombie Aftermath (1982)

Steve Barkett (regi, manus, produktion), m fl

  • filmmakaren Steve Barkett spelar huvudrollen liksom flera familjemedlemmar varit inblandade i produktionen, såväl framför som bakom kameran
  • filmen har även omfilmatiserats med titeln Def-Con 4 (1985)
Ett par amerikanska astronauter upptäcker att världen gått under i ett globalt kärnvapenkrig när de återvänder till Jorden efter en längre tids vistelse i yttre rymden. Befälhavare Newman tar dock inte situationen fullt så allvarligt, eftersom han sedan tidigare anser sig ha förlorat allt som betytt någonting för honom. Han fokuserar istället på att överleva i en fientlig livsmiljö med både gäng bestående av våldsverkare och flockar av muterade kannibaler. Så småningom finner han ändå någonting mer att leva för, men han är inte beredd på att tragedin lurar precis bakom hörnet.

Detta post-apokalyptiska SF-äventyr av och med B-filmskådespelaren Steve Barkett utgör faktiskt hans debut i långfilmssammanhang. Det är i själva verket en tämligen intelligent historia om hur en misantrop blir en hjälte, för att slutligen förvandlas till en hämnare i rättvisans tjänst på arketypiska amerikanska manér. För att vara en ganska typisk B-film från tidiga 1980-talet är resultatet faktiskt oväntat bra. Visionen av samhällets undergång är också storslaget och framställs effektivt trots bristande resurser. Även slutet är överraskande bra.

Filmen innehåller inte några levande döda, titeln till trots. (Originaltiteln är förresten enbart The Aftermath.) Däremot återfinns någon sorts kannibalistiska mutanter, eller nåt, vilka skall vara ett resultat av någon sorts biologiska stridsmedel. Såväl dessa som själva survival horror-elementet spelar dock en minimal roll i handlingen, varför ämnet inte heller förtjänar någon närmare kommentar här.

Slutresultatet är absolut inte dåligt, även om specifikt action-inslagen knappast imponerar. För att vara en independentfilm är dock både specialeffekter och produktionen i övrigt väldigt bra. Själva upplägget kan sägas vara en blandning av post-apokalyptiska filmer som Planet of the Apes (1968) eller The Omega Man (1971), men också av utpräglade survival horror-filmer i zombiefilms-genren. Filmen lär i sin tur ha influerat senare filmer.

B-film i SF-genren när den är som bäst, men däremot ingen riktig zombiefilm.

Inga kommentarer: