recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Return of the Living Dead: Rave to the Grave (2005)

Ellory Elkayem (regi), William Butler (manus), m fl

En kemikalie som reanimerar död vävnad hamnar i händerna på en grupp amerikanska studenter. När man inser ämnets narkotiska verkan, i mindre doser, ser några mindre nogräknade studenter möjligheten att tjäna snabba pengar på en ny partydrog. En knarklangare på skolan tar hand om distributionen samtidigt som en stor Halloween-fest förbereds. Även om langaren varnar sina kunder för att överdosera, så kan ingen ana att konsekvensen av en överdos i själva verket är värre än döden!

Den här filmen förefaller vara inspelad tillsammans med sin föregångare Return of the Living Dead: Necropolis (2005), men lyckas ändå med konststycket att vara inkonsekvent gentemot denna. Den stora skillnaden är dock att betoningen här snarare ligger på humor än action. Den här gången rör det sig också om en renodlad ungdomsfilm, varför det nästan krävs att man kan identifiera sig med de arketypiska ungdomsrollerna för att filmen över huvudtaget skall kännas engagerande. Temat är droger och deras farlighet, men ämnet behandlas på ett minst sagt drogliberalt vis.

Zombiekonceptet är i stort sett identiskt med föregångaren, även om utförandet möjligtvis kan vara något mindre inkonsekvent. (Det enda som förefaller vara nytt är att även klösmärken orsakar smittospridning.) Liksom Return of the Living Dead: Necropolis (2005) så är detta en väldigt ojämn produktion. Detta gäller även specialeffekterna, även om zombierna i sig är genomgående välgjorda. Slutscenen känns också halvhjärtad och ger verkligen ingen mersmak för ytterligare zombiespektakel signerade filmens upphovsmän.

Eftersom filmen är inspelad i Rumänien har man anlitat europeiska skådespelare till flera av de mindre rollerna. Ett ganska underhållande inslag är också ett par minst sagt patetiska Interpol-agenter (eller möjligen ryska gangsters som låtsas jobba åt Interpol). Det roligaste är dock alla fördomar om just européer som filmens amerikanska upphovsmän därigenom vädrar.

En ungdomskomedi i zombiefilms-genren med betoning på humor och specialeffekter. Rekommenderas hur som helst inte till fans av originalfilmerna!

Inga kommentarer: