recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Dellamorte Dellamore (1994)

Michele Soavi (regi, produktion), Gianni Romoli (manus, produktion), m fl

  • manuset baseras på en berättelse av Tiziano Sclavi
  • det finns flera olika utgåvor av filmen, varav den japanska Laser Disc-versionen lär vara den längsta
Francesco Dellamorte är en härjad man. Han är kyrkogårdsvaktmästare i norra Italien tillsammans med sin stumme och efterblivne medhjälpare. I arbetsuppgifterna ingår att nedgöra de döda när de allt mindre sällan återuppstår från sina gravar. En dag förälskar sig Francesco i en änka till en nyligen avliden man på orten, men den svartsjuke maken har inte riktigt lämnat in handuken ännu. Samtidigt dör en hel busslast med ungdomar vilket innebär att man måste anskaffa mer ammunition. Om inte det vore nog så rör sig liemannen i knutarna och ett rykte gör gällande att Francesco är impotent.

Detta är en fransk-italiensk skräckkomedi av det mer absurda slaget, och innehåller gott om både gore och sex. Det rör sig däremot inte om någon survival horror-film, utan snarare en surrealistisk dödsromantisk historia, precis som titeln antyder. Temat är alltså kärlek och döden vilket behandlas på många olika plan - oftast på ett underhållande sätt. Det finns dock gott om levande döda, även om det alltså inte är någon traditionell zombiefilm.

De levande döda vaknar hur som helst till liv genom att rötterna från någon form av växt letar sig ned till den begravde, vilket vanligtvis sker inom ca en vecka från jordfästelsen. De är betydligt intelligentare än i traditionella zombiefilmer men drivs ändå av en hunger efter levande mänskligt kött - vilket här får symbolisera någon sorts kärleksakt, liksom de deaktiveras lämpligen genom massivt våld mot hjärnan. Zombiekonceptet är dock sekundärt och det finns mängder av undantag från densamma. Filmen försöker också i första hand underhålla - inte måla upp en stämning av världens undergång, eller liknande.

Produktionen är väldigt lyckad rakt igenom och handlingen är allt annat än förutsebar. Egendomligheterna staplas på varandra och man vet helt enkelt aldrig vad som kommer att ske därnäst. Stämningen är påtaglig men knappast hemsk, snarare sensuell, och det är antagligen en smaksak huruvida man gillar filmen eller ej.

En av de mer egensinniga zombiefilmer som har gjorts. Mycket våldsam, naken och absurd. Rekommenderas varmt till den som redan har sett det mesta.

Inga kommentarer: