recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Versus (2001)

Ryuhei Kitamura (regi, manus), m fl
  • filmen är en uppföljare till (alternativt en nyfilmatisering av) Down to Hell (1997)
  • filmen finns både i en så kallad director’s cut-version liksom en kraftigt nedklippt version
  • dessutom är den förlängda specialversionen Ultimate Versus tillgänglig
Ett par förrymda fångar och en grupp gansters sammanstrålar i en avsides skog någonstans i Japan, men ingen vet varför. Det visar sig dock att skogen är förbannad och att alla tidigare mordoffer som grävts ned i skogen vaknat till liv. I själva verket är skogen en slags portal till den andra sidan, och en tidlös kamp mellan gott och ont har precis inletts.

Detta är i själva verket en japansk B-actionfilm som egentligen inte har någonting med zombiefilms-genren att göra. De levande döda är istället ett ovidkommande inslag och förtjänar därför inte heller att kommenteras mer i detalj. Filmen är i alla fall väldigt våldsam och blodig och tillhör närmast splatterfilms-genren. Alla envisas förresten med att hela tiden använda olika typer av handeldvapen - även de levande döda är av någon outgrundlig anledning beväpnade.

Det är helt enkelt japansk skräpkultur när den är som plågsammast och handlingen är också så gott som helt obegriplig (i alla fall om man inte redan är insatt i den speciella filmgenren). Däremot är filmen säkerligen välproducerad och så vidare, men det hjälper inte när handlingen i princip består av en olidligt lång kavalkad av action-, vålds- och kampsportsscener. Dessutom är filmen hela två timmar lång och saknar också ett egentligt slut, med hänvisning till den oundvikliga uppföljaren.

En japansk B-actionfilm med ett visst inslag av levande döda. Tillhör snarare splatterfilms-genren än zombiefilms-genren.

Inga kommentarer: