recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

The Last Man on Earth (1964)

Ubaldo Ragona (regi, manus), m fl

  • manuset baseras på romanen I Am Legend av Richard Matheson (som också lär ha varit inblandad i manusarbetet i något skede)
För tre år sedan svepte en global epidemi över världen och förintade världen som vi känner den. Den mystiska farsoten dödade inte bara hela mänskligheten, utan offren återuppväcktes dessutom till ett icke-liv som blodtörstiga monster. Den siste levande människan är dr Robert Morgan, en gång en lysande forskare som in i det sista försökte finna en förklaring och ett botemedel till sjukdomen. Numera går hans existens istället ut på en enda sak, nämligen överlevnad. Om nätterna hemsöker de levande döda honom och på dagarna söker han istället upp dem i deras dunkla gömställen.

Denna amerikansk-italienska B-film är i skrivande stund den adaption av Richard Mathesons klassiska survival horror-roman I Am Legend som lär vara mest trogen förlagan. Trots att varken filmen eller dess litterära förlaga handlar om zombier finns tydliga paralleller till George A Romeros epokgörande zombiefilm Night of the Living Dead (1968). Det torde inte heller råda något tvivel om att Romero hämtade en hel del inspiration från denna filmversion. Såväl de levande döda som flera scener bär nämligen på tydliga likheter.

Trots likheterna med zombiefilms-genren (som Romero som bekant fyra år senare gav upphov till med sin film) så rör det sig alltså om en slags vampyrer. Detta innebär att de inte tål speglar, kors eller vitlök, liksom de förintas meddels en påle genom hjärtat. Vampyrismen, eller det levande döda tillståndet, orsakas hur som helst av en mikroorganism av något slag.

Själva filmen som sådan är ungefär vad man kan förvänta sig av en gammaldags science fiction-rysare med B-filmslegenden Vincent Price i huvudrollen. Istället för gore och annan effektsökeri består skräcken i att berättarrösten ledsagar tittaren genom huvudrollens inre våndor. Trots den begränsade filmbudgeten lyckas inspelningsplatserna i Italien skapa en mycket effektiv post-apokalyptisk vision. Filmen är alltså väldigt stämningsfull även om den också innehåller tröttsamma passager med ganska plågsam dialog, så som den långa tillbakablicken till tiden innan undergången.

En gammaldags rysare baserad på en klassisk survival horror-förlaga. Förvisso ingen zombiefilm men rekommenderas ändå till zombiefilms-älskare.

Inga kommentarer: