recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Return of the Living Dead: Necropolis (2005)

Ellory Elkayem (regi), William Butler (manus), m fl

Efter att länge ha varit på villovägar återfinns behållare med resterna av ett hemligt militärt projekt på svarta marknaden. Kemikalien som används för att återuppväcka död vävnad hamnar nu istället i händerna på ett hänsynslöst internationellt jättebolag inom kemiteknik-området. En grupp ungdomar lyckas dock bryta sig in i en av företagets forskningsanläggningar efter att de fått bevis för att en av deras kamrater förts dit för att användas som försöksperson. Föga anar de i vilket syfte deras vän är tänkt att användas, eller vilka konsekvenser deras fritagningsförsök kommer att få.

Denna sentida så kallade uppföljare till filmerna i Return of the Living Dead-serien har dessvärre främst själva varumärket gemensamt med sina föregångare. Samtidigt hämtar den stoff från de tidigare filmerna, men misslyckas däremot helt och hållet följa det ursprungliga zombiekonceptet. Konceptuellt och utseendemässigt är de levande döda ändå mest lika de i Return of the Living Dead III (1993).

Här har filmmakarna helt lämnat tanken på ostoppbara levande döda, utan dessa kan nedgöras tämligen enkelt med tillbörlig eldkraft. Konceptet bakom de levande döda är också väldigt inkonsekvent genomfört – även inom ramen för filmen som sådan. Man introducerar också någon form av kloner och även cyborg-liknande levande döda, varför hela upplägget känns mer eller mindre stulet från Resident Evil-konceptet med dess mutanter.

Filmen inleds dock väldigt stämningsfullt, något som inte är helt ovanligt i zombiefilms-genren, men förvandlas efter introduktionen till en hopplös ungdomsfilm. Därefter byter den stil och blir en actionkomedi med betoning på våld, gore och vapenfixering. Ungdomarna i huvudrollerna övertygar dock inte som actionhjältar, liksom den ganska ologiska handlingen ständigt upprepar sig självt. Även om det också finns kvalitéer i produktionen, så som de välgjorda specialeffekterna, så lider filmen ändå av att den är så pass ojämn.

En survival horror-komedi som vare sig är underhållande eller spännande. Rekommenderas absolut inte till fans av originalfilmerna!

Inga kommentarer: