recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Zombiegeddon (2003)

Chris Watson (regi, manus, produktion, m m), Andrew J Rausch (manus, produktion, m m), m fl

  • filmen lär vara någon sorts uppföljare till lågbudget-komedin Mob Daze (2002)
  • båda filmmakarna Chris Watson och Andrew J Rausch har smärre biroller i filmen
  • specialeffekts-gurun och B-filmsskådespelaren Tom Savini har också en mindre roll i filmen (som han fick efter att flera professionella skådespelare tackat nej till rollen ifråga)
Jeff och Cage är inte Guds bästa barn. De är i själva verket ett par av Tromavilles mest korrupta snutar. Det verkar inte bättre än att man är de enda patrullerande poliserna i hela staden när världens undergång inträffar. Satan har i sin oändliga nedrighet satt sin stora plan i verket och åkallat sina tjänare; de levande döda. Det är nu upp till Jeff och Cage, tillsammans med en hoper skolungdomar, att rädda vad som räddas kan!

Denna lågbudget-produktion distribueras förvisso av Troma Entertainment men är faktiskt inte producerad av det ökända filmbolaget. Trots detta bär den på Tromas omisskännliga adelsmärken, så som en löjeväckande premiss, billiga specialeffekter samt nakna damer – men även en del kampsports-inslag. Filmen är i själva verket ett försök att göra en dålig men underhållande film (som faktiskt inleds med en lång nedsabling av filmen och dess upphovsmän), men slutresultatet är enbart beräknande. Filmen är hur som helst nedlusad med diverse B-filmsskådespelare och annat löst filmfolk, inte minst den allestädes närvarande Troma-chefen Lloyd Kaufman.

Zombierna är här en slags Satans avföda och den levande döde kan uppenbarligen dölja sitt vandöda tillstånd för de levande, eller nåt. Det hela är ganska ogenomtänkt och lämnas utan vidare kommentar här. I övrigt är både makeup-effekter och regi under all kritik vad gäller zombierna.

Filmen ser alltså medvetet billig ut i de flesta hänseenden, även om man samtidigt har försökt dölja det faktum att det är inspelat på video. Det verkar dock finnas någon form av talang bakom kameran, även om just regin kanske inte hör dit. (Faktum är att filmmakarna inte lyckades anlita någon regissör, varför man varit tvungna att ta saken i egna händer. Resultatet är spretigt som bäst.) Därmed hänger skådespelarnas rollprestationer också i hög grad på vilken sorts erfarenhet dessa själva har i bagaget, varför de rena amatörerna nog mest gör bort sig i brist på regi. Det bästa man kan säga om produktionen är antagligen att både ljudet och klippningen emellanåt är riktigt bra, liksom att slutet faktiskt inte är lika dåligt som resten av det så kallade manuset.

En ganska dålig zombiefilm med en hel del blod och humor. Rekommenderas möjligen till Troma-fans.

Inga kommentarer: