recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Undead (2003)

Micheal Spierig (regi, manus, produktion, specialeffekter), Peter Spierig (regi, manus, produktion, specialeffekter), m fl

En meteoritskur över en liten australiensisk stad ger upphov till ett utbrott av levande döda. En grupp överlevare sammanstrålar på ett avsides beläget hus, men husets ägare visar sig överraskande vara väl förberedd på vad denne betecknar som en invasion från yttre rymden. Efter en inledande konflikt mellan husets till tänderna beväpnade ägare och de övriga överlevarna, måste man dock bita ihop och samarbeta när de levande döda stormar huset.

Denna australiensiska zombiefilm har egentligen mer gemensamt med splatterfilmer av filmmakaren Peter Jackson (från grannlandet Nya Zeeland). I likhet med sin förebild Jackson går filmens upphovsmän tillbaka till survival horror-konceptets rötter genom filmens science fiction-inslag. Det handlar också närmast om en slags survival horror-komedi och de extremt överdrivna splatter-effekterna tillåts ta över helt och hållet i varje actionscen. Enligt filmmakarna själva riktar sig filmen främst till fans av skräckkomedier så som Evil Dead-filmerna, eller Peter Jacksons splatterfilmer.

Vad gäller de levande döda så känns konceptet överhuvudtaget väldigt ogenomtänkt. Det rör sig alltså om någon form av utomjordisk smitta som gör de drabbade (alternativt de döda) till zombier, vilka i själva verket endast är ett hopkok av de vanligaste klichéerna inom genren. Till en början måste den drabbade uppenbarligen bli träffad (!) av ett fragment av själva meteoriten, men senare i filmen verkar smittan istället vara luftburen. Inkonsekvenserna är hur som helst många men det verkar i alla fall som att det även smittar genom bett. Själva premissen bakom utbrottet av levande döda är däremot ganska originell.

Filmen är hur som helst ovanligt välproducerad såväl för att vara en splatter- som zombiefilm. Inte minst makeup-effekter och digitala specialeffekter håller generellt väldigt hög standard. Tack vare digital teknik slipper upphovsmännen också kompromissa med sin ganska storslagna vision. Resultatet är ändock ytterst fånigt och det bästa man kan säga om konceptet är väl att det åtminstone inte är helt förutsebart. Faktum är också att filmen är ganska rolig, åtminstone emellanåt. Det sämsta är däremot den oövervinneliga bondlurken med sin urlöjliga tredubbla hagelbössa!

En fånig UFO-zombiefilm som egentligen bara rekommenderas till splatterfilms-fantaster.

2 kommentarer:

Tobbe sa...

Jag förstår inte din kritik mot Undead, visserligen är den rätt osammanhängande och mot slutet rätt flummig, men den är genomgående rolig. Redan från start kan man förutse filmens stil när en man blir halshuggen av ett ufo (?).

Dessutom kan jag inte fatta vad som inte är roligt med att huvudkaraktären springer runt med ett trippelpipigt hagelgevär. Att han dessutom är nära på odödlig är ju bara komiskt och jag hittade sekvenser som påminde starkt om Torkel Peterssons fantasier i Kopps.

Fläskätaren sa...

Tja, baken är som bekant delad. I mitt tycke misslyckas Undead där exempelvis Dead Alive och Shaun of the Dead triumferar. Fast jag säger väl ändå att filmen är rolig?

Min förhoppning är hur som helst att den som gillar splatter-komedier ändå fått ett tips om en potetiellt underhållande film. Mina egna omdömen är ju bara mina egna omdömen, och jag råkar bara inte vara så förtjust i vare sig splatter eller komedier (vad gäller zombiefilm).

Vad gäller bondlurken så delar jag som sagt inte din syn på vad som är roligt. Tack för kommentaren, hur som helst - det vore ju synd om jag blivit helt oemotsagd.