recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Day of the Dead (1985)

George A Romero (regi, manus), Tom Savini (makeup-effekter), m fl

  • fristående uppföljare till Dawn of the Dead (1978) och den tredje delen i The Dead-serien
En grupp militärer, tekniker och vetenskapsmän lever isolerade i en underjordisk bunker, medan samhället ovanför kollapsat fullständigt efter ett utbrott av levande döda. Målet är att hitta en förklaring till och en lösning på problemet innan mänsklighetens undergång blir slutgiltig, men tiden håller på att rinna ut och ammunitionen ta slut. Dessutom har den militära befälhavaren avlidit och den yngre efterträdaren saknar dennes tålamod, utan kräver omedelbara resultat för att inte stänga ned hela operationen. Stressen samt slitningar mellan soldater och forskare håller på att förtära de överlevande inifrån, medan de levande döda ovanför blir fler för var dag som går.

Detta skulle ursprungligen ha blivit den avslutande delen i The Dead-trilogin. Regissören kunde dock inte realisera hela sin vision och har 20 år senare gjort ytterligare en uppföljare, nämligen Land of the Dead (2005). Filmen har möjligen en något högre produktionskvalitet som de tidigare delarna, trots att det alltså rör sig om en lågbudgetproduktion. Handlingen och temat är likaså engagerande, liksom stämningen är mörkast möjliga och all form av avsiktlig humor lyser med sin frånvaro, vilket faktiskt är ganska befriande. De väldigt påkostade och spektakulära specialeffekterna tillåts däremot emellanåt ta överhanden.

Styrkan hos filmen ligger i att den utvecklar konceptet bakom de levande döda och går in på detaljer kring hur de är beskaffade rent praktiskt. Dessa skiljer sig dock något från de tidigare filmerna, vilket uppges vara medvetet från upphovsmannens sida. De levande döda är dock helt klart de ruggigaste inom hela The Dead-serien liksom de är direkt livsfarliga, även på egen hand. I övrigt gäller i princip samma premisser som i de tidigare filmerna, och här avslöjas bland annat varför hjärnan är nyckeln till gåtan bakom de levande döda. Det framgår också att zombier inte nödvändigtvis behöver vara fullt så korkade som de verkar vid första anblicken, liksom de kan uppvisa de flesta mänskliga känslor. Vidare kan de både ha kvar minnen och erfarenheter från sitt liv, liksom de har förmågan lära sig nya beteenden (eller snarare komma ihåg befintliga färdigheter).

Man får antagligen vara tacksam över att det ursprungliga manuset inte kunde förverkligas i praktiken, då det i hög grad är den ganska lågmälda handlingen som ger tillfälle att verkligen utforska konceptet bakom de levande döda mer i detalj. Däremot avslöjas inte slutgiltigt vad som ligger bakom själva fenomenet utan man erbjuds endast spridda ledtrådar att spekulera kring själv. Detta är antagligen bara bra och gör filmen lite extra tänkvärd, eftersom den just kräver lite av tittaren. Det bästa med filmen är antagligen också att den tillför så pass mycket till serien som helhet. Undergångsstämningen är vidare total och filmen blir bättre för varje gång man ser den, även om halvmesyren till slutscen skadar filmens integritet något.

En ypperlig survival horror-film som dock gör sig bäst som en del av The Dead-serien. Så gott som humorfri och med riktigt ruggiga zombier!

Inga kommentarer: