recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Resident Evil: Apocalypse (2004)

Alexander Witt (regi), Paul W S Anderson (manus, produktion), m fl

Det hänsynslösa Umbrella Corporation har påbörjat en omfattande fältstudie av det så kallade T-viruset. Hela Raccoon City förseglas därmed och händelseförloppet dokumenteras när de levande döda tar över staden. Företaget tar även tillfället i akt att testa sina allra senaste biologiska vapensystem, varpå den snabbt minskande skaran överlevande i staden hamnar mitt i korselden.

Denna uppföljare till actionfilmen Resident Evil (2002) tar vid där den senare slutade, liksom slutet är upplagt för ytterligare en uppföljare, nämligen Resident Evil: Extinction (2007). (Handlingen i de olika filmerna följer dock inte direkt efter varandra, utan mängder handling utelämnas.) Medan den första filmen till större delen utspelade sig i en högteknologisk underjordisk miljö, äger handlingen denna gång rum i en övergiven stadsmiljö. Fokus ligger dock alltjämt på såväl ändlösa actionsekvenser som överdrivna high tech-inslag. Alla rollfigurer är fortfarande platta karikatyrer och själva konceptet med det så kallade T-viruset blir om möjligt ännu sämre, men detta ursäktas måhända delvis av att filmen, i bästa fall, baseras direkt på en tevespels-förlaga. I själva verket lär många rollfigurer och scener baseras mer eller mindre direkt på spelet.

Även om filmen utger sig för att vara en zombiefilm så misslyckas det med själva survival horror-elementet, utan det rör sig om samma slags meningslösa actionhistoria som föregångaren. Trots detta innehåller filmen faktiskt en del lyckade zombieinslag, speciellt i början och i slutet av filmen, men såväl den inkonsekventa handlingen som de levande döda känns mest som en dålig ursäkt för specialeffekterna och våldet.

En utvattnad actionhistoria för fans av tevespels-förlagan, men inte mycket till zombiefilm. Rekommenderas över huvudtaget inte.

Inga kommentarer: