recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Automaton Transfusion (2006)

Steven C Miller (regi, manus, m m), m fl

  • den första versionen av filmen lär ha varit ett skolprojekt i form av en kortfilm (alternativt trailer)
  • en uppföljare med arbetsnamnet Automaton Transfusion: Contingency är planerad för 2009, och efter det är en tredje del i serien tilltänkt
Allt är inte som det verkar i Grover City. Faktum är att staden inte ens finns utmärkt på några kartor, men för invånarna ter sig ingenting konstigt eller misstänkt. Tills en rad oförklarliga incidenter äger rum en vacker dag. En av dessa utgörs av att en elev på den lokala gymnasieskolan attackerar en lärare och biter honom i halsen! Det hela är snabbt över och ungdomarna, som redan har fullt upp med att göra upp planer inför helgen, skickas hem tidigare. Chris och hans polare tar sig in till centrum för att se en konsert, medan hans flickvän beger sig till kvällens stora fest precis utanför staden. Innan man vet ordet av har de aningslösa ungdomarna blivit omringade av levande döda på jakt efter varmt människokött! Istället för att resignera inför sitt öde bestämmer sig överlevarna för att slå tillbaka och förhindra smittan att sprida sig utanför Grover City...

Denna amerikanska independent-produktion av en grupp filmstudenter öppnar stämningsfullt med såväl blod och gore, men degenererar snabbt till en high school-film fylld med de sedvanliga arketyperna, fånig dialog och irriterande (modern?) musik. Det rör sig dock om en extremt våldsam och blodig action-zombiefilm när den väl får upp farten. Filmen är tydligt inspirerad av Dawn of the Dead (2004), även om fotot och klippningen snarare för tankarna till survival horror-filmen 28 Days Later (2002). Bildkvaliteten är dock något ojämn och klippningen håller inte riktigt ihop handlingen. Inte för att det finns mycket till handling, utan filmen består snarare av en rad ihopkopplade scener eller händelser. Det är först i slutet som alltsammans börjar bli begripligt men då är det dessvärre redan för sent, då filmen endast är den första delen i en tilltänkt trilogi. (Filmen slutar till och med mitt i en scen med orden: "Fortsättningen följer"!) Möjligtvis blir det småkorkade manuset begripligt i ett större sammanhang där denna första del blott utgör en inledning, men för sig självt fungerar filmen knappast tillfredsställande.

De levande döda är som sagt av den högst rörliga sorten, något som även konstateras i själva filmen då zombierna medvetet har designats för att vara just livsfarliga. Det rör sig alltså om ett människoskapat virus som påverkar såväl levande smittade som döda kroppar efter en inkubationstid. Zombierna kan såväl tänka som planera och samarbeta. De använder luktsinnet för att lokalisera eventuella gömda offer, samtidigt som de verkar vara urstarka. Det sistnämnda är direkt nödvändigt om de väldigt välgjorda men extremt överdrivna gore-effekterna över huvud taget skall vara trovärdiga. (Filmen innehåller faktiskt ett par ganska nytänkande om än spekulativa gore-scener. Samtidigt återfinns exempelvis en tydlig hyllning till gore-filmens mästare Lucio Fulci.) Makeup-effekter är också effektiva men inte nödvändigtvis lika påkostade.

Filmen är inspelad med någorlunda överkomlig digital teknologi och ser mera påkostad ut än vad den i själva verket är, trots eller kanske tack vare den skakiga kameraföringen. Den innehåller också många små detaljer som har krävt viss eftertanke från upphovsmannens sida. Samtidigt är manuset inte speciellt logiskt och dialogen inte alla gånger så välskriven. Rollprestationerna håller inte heller alltid hela vägen och det är svårt att avgöra om det beror på att man hyrt in amatörskådespelare eller om det i själva verket är regin som haltar. Även om rollfigurerna för det mesta tar helt absurda beslut känns deras reaktioner i många situationer ganska trovärdiga eller rent av naturliga. (Återigen är det svårt att säga om det är regissörens verk eller kanske skådespelarnas egen förtjänst.) Besättningen av rollerna känns inte helt lyckad då de flesta skådespelare knappast längre är i gymnasie-åldern. Samtidigt återfinns medelålders skådespelare i många viktiga biroller, vilket känns uppfriskande i ungdomsfilm skapad av unga filmmakare.

En extremt våldsam action-skräckfilm med levande döda. Rekommenderas särskilt till gore-fantaster, medan zombiefilms-fanatiker antingen lär älska eller hata den.

Inga kommentarer: