recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

The Omega Man (1971)

Boris Sagal (regi), m fl

  • manuset baseras på romanen I Am Legend av Richard Matheson
  • filmen har omfilmatiserats under titeln I Am Legend (2007)
Efter ett tredje världskrig har hela mänskligheten dukat under som en följd av biologisk krigföring. Endast en militär forskare som haft tillgång till ett experimentellt vaccin är opåverkad av smittan, som förvandlat övriga överlevare till nattlevande mutanter. Som den siste människan gör han sitt bästa för att överleva och utrota de kvarvarande smittade om dagen, medan rollerna är omvända om natten. Men en dag ser han en kvinna som verkar opåverkad av smittan i fullt dagsljus. Kan det verkligen finnas fler ickesmittade överlevare eller är det bara hans trötta hjärna som spelar honom ett spratt?

Denna amerikanska survival horror-film är i själva verket en ganska fritt tolkad adaption av romanen I Am Legend av Richard Matheson. Det är faktiskt den andra filmadaptionen i ordningen medan den tidigare, The Last Man on Earth (1964), lär vara betydligt mera trogen förlagan. (Det finns ytterligare en filmversion från 2007 med bokens originaltitel.) Även om det inte heller rör sig om någon zombiefilm så har förlagans vampyrer bytts ut mot förvirrade galningar som både är ljuskänsliga och albino-bleka.

Det rör sig om en lågbudget-film som åldrats dåligt och det gäller inte minst den kvinnliga huvudrollen, som snarare känns som en 1970-talskarikatyr. Manuset är också ganska ologiskt och även oengagerande, liksom dialogen emellanåt är smått pinsam. Även om filmen inleds lovande så känns det som att förlagans potential slarvats bort helt. Filmens styrka är dock miljöerna vilka verkligen andas undergång.

En klassisk science fiction-film med survival horror-inslag, som dock har åldrats dåligt.

Inga kommentarer: