recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

The Zombie Diaries (2006)

Michael Bartlett (regi, manus, produktion), Kevin Gates (regi, manus, produktion), m fl

Den fruktade fågelinfluensan bryter ut i Europa och når slutligen London, men någonting oväntat händer. Viruset har nämligen muterat och snart vaknar de döda offren till ett icke-liv i jakt på färskt människokött. Ett reportageteam från London befinner sig ute i obygden när epidemin bryter ut. De råkar få slut på bensin men det spelar ingen roll eftersom alla vägar hem ändå har blivit avskurna för att hindra vidare smittospridning. Journalisterna vet inte ännu om det men det är redan för sent och att smittan redan finns i det till synes övergivna hus man söker skydd i över natten. Det visar sig också att resten av byn inte har evakuerats, utan har fallit offer för smittan!

Denna brittiska independent-produktion utgör en välkommen frisk fläkt i den vid det här laget ganska likstela zombiefilms-genren. Filmen består nämligen av vad som skall föreställa sammanställt dokumentärmaterial från världens undergång, så som det aldrig inträffade. Olika individer och grupper filmar helt enkelt vad man upplever under de första dagarna, veckorna eller månaderna före, under och efter samhällets kollaps. Greppet är kanske inte helt originellt i sig, men det lär däremot vara första gången som det har gjorts inom zombiefilms-genren. Känslan av äkthet är påfallande stor och därför blir det också ruskigt på riktigt när den första zombien visas på bild.

De levande döda är tämligen klassiska för genren och det rör sig inte om den snabba moderna sorten utan om ganska traditionstyngda återlevare. Den bakomliggande orsaken förefaller i alla fall vara ett extremt smittsamt influensaliknande virus som alltså inte enbart smittar genom bett.

Produktionen som sådan är svår att vare sig berömma eller klanka ned på, eftersom det alltså rör sig om medvetet amatörmässigt bildmaterial, vilket också är filmens styrka. Skådespeleriet övertygar genom att vara nedtonat med minimalistiska utspel, men dessvärre är de allra flesta skådespelarna förhållandevis unga (förmodligen i filmmakarnas egen ålder) vilket kan kännas mindre övertygande i längden. Makeup-effekterna imponerar särskilt med hänsyn till den snålt tilltagna filmbudgeten. Det spretiga manuset hade inte varit något som helst problem om man helt hade skippat en sammanhållen handling, och alltså nöjt sig med att visa upp tre stycken dokumentära skildringar från zombie-apokalypsen. Nu försöker man dock sammanfläta de tre berättelserna i slutet och resultatet blir dessvärre väldigt rörigt. Den stora vändpunkten i slutet av filmen känns också bara onödig. Beroende på hur mottaglig man är för det dokumentära greppet som sådant är det antagligen en film som man antingen älskar eller hatar.

Ett aningen förvirrande dokument från världens undergång. Rekommenderas ändå med viss reservation till inbitna zombiefilms-fantaster.

2 kommentarer:

astarot sa...

Bra recension... vi verkar tycka ungefär likadant om den. Undras dock vad Romero tycker om konceptet ;-)

Fläskätaren sa...

Antagligen hur svårt det är att vara originell. Vad man än gör eller kommer på så har någon annan garanterat redan kommit på idéen, och i värsta fall hinner de göra någonting av det före en själv.

Angående recensionen, så tog jag faktiskt intryck av din egen recension. Hade lite svårt att recenserade filmen först, men tyckte att du satte fingret på det som störde mig. Så tack.