recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Flesheater: Revenge of the Living Dead (1988)

SW Hinzman (regi, manus, produktion, m m), m fl

  • filmens upphovsman SW Hinzman gör själv titelrollen
  • den har kallats en inofficiell uppföljare till Night of the Living Dead (1968) men har, förutom Hinzmans medverkan, ingen koppling alls till zombiefilms-klassikern framför alla andra
En bonde i Pennsylvania, USA, finner av en händelse en förseglad grav och släpper lös en ondska som legat i dvala i årtionden. Den levande döda fasan drabbar i första hand en grupp studenter som tänkt fira allhelgonaaftonen ute på landet genom att... göra det som ungdomar är bäst på. Några lyckas fly undan till ett övergivet hus, men en av flickorna är svårt biten. När natten faller över landsorten sveper den vandöda plågan in över intet ont anande högtidsfirare.

Denna lågbudgetproduktion, av och med skräckfilmens mångsysslare SW "Bill" Hinzman, kan sägas vara ett helt och hållet genomsnittligt bidrag till zombiefilms-genren. Faktum är att filmens upphovsman spelade den minnesvärde kyrkogårds-zombien i Night of the Living Dead (1968) av George A Romero, och har sedermera fått reprisera denna roll åtskilliga gånger genom sin karriär. (Han medverkade exempelvis i det nya materialet till John A Russos s k 30th Anniversary Edition av den gemensamma genombrottsfilmen.) Filmen har också många likheter med Romeros verk, inte minst vad gäller slutet.

Zombiekonceptet förefaller vara av det ockulta slaget men är i övrigt kompatibelt med Romeros ursprungliga koncept. Ledarzombien, "Flesh-Eater", avviker dock något från standardmallen genom att denne är urstark och även smartare. Det faktum att Hinzman själv skrivit manus blir väldigt underhållande om man betänker att titelrollen ägnar filmen åt att tugga sig igenom en rad unga, nakna kvinnor.

Filmen innehåller alltså gott om våld, gore och nakenhet. Ungefär som en zombiefilm brukar vara alltså. Hinzman visar helt enkelt att gammal är äldst, men det är också allt. Manuset är dessvärre väldigt uppstyltat men innehåller också en del underhållande finesser. Rollfigurerna agerar helt efter någon sorts skräckfilms-logik och amatörskådespelarna gör det bästa av sina stereotypa roller. Resultatet är hur som helst ojämnt som bäst och filmen kommer inte ens i närheten av genrens mästerverk Night of the Living Dead (1968), som lär ha tillkommit med liknande förutsättningar. Hinzman är helt enkelt bättre på att spela en zombie än vad han är som filmmakare, och det är också en upplevelse att se honom i aktion. Tyvärr innebär fokuseringen på hans egen rollfigur dock att survival horror-elementet slarvas bort.

En meat-and-potatoes-produktion av och med en av zombiefilm-genrens förgrundsgestalter. Rekommenderas till alla zombiefilms-intresserade.

Inga kommentarer: