recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Shaun of the Dead (2004)

Edgar Wright (regi, manus), Simon Pegg (manus), m fl

  • manusförfattaren Simon Pegg spelar själv titelrollen
Teveförsäljaren Shaun står still i tillvaron men är samtidigt rätt nöjd med situationen. Hans flickvän har däremot tröttnat på Shauns opålitlighet och brist på ambitioner. När hon gör slut drabbas Shaun av en kris och märker inte att samhället håller på att kollapsa runt omkring honom. Snart står de levande döda utanför hans hem – och i hans badkar. Kan Shaun rycka upp sig och visa att han kan ta kommandot över sitt, och andras, liv när det verkligen gäller?

Denna brittiska skräckkomedi är i själva verket en mycket bra zombiefilm. Förutom att vara extremt rolig så lyckas den med konststycket att samtidigt vara både spännande, hemsk och gripande. Dessutom är det en enda lång hyllning till zombiefilms-genren i allmänhet och till The Dead-serien av George A Romero i synnerhet, med mängder av subtila hänvisningar och gliringar.

Konceptet bakom de levande döda är Romeros förlaga trogen. Dessa är därmed inte av det snabba och mycket dödliga sorten som i så många andra moderna zombiefilmer. De är med andra ord förhållandevis harmlösa, såvida man inte blir överraskad eller övermannad. Det egentliga hotet mot de levande kommer alltså främst från dem själva.

Filmen är väldigt välgjord, välspelad och inte minst väl genomtänkt. Manuset är helt lysande, även om tempot ibland kan vara något ojämnt. Slutet kanske inte imponerar för att vara en survival horror-film, men man bör samtidigt ha i åtanke att det rör sig om en komedi – med ett budskap. Temat är annars snarlikt det i Dawn of the Dead (1978) och enligt ryktet lär George A Romero själv ha uppskattat filmen mycket. Faktum är att trots likheterna med förlagorna känns idéen och produktionen överraskande fräsch, till skillnad från det mesta som gjorts inom zombiefilms-genren genom åren.

En mycket bra film, både som komedi och som zombiefilm. Den har egentligen allt man kan önska sig, och rekommenderas varmt – och inte enbart till zombiefilms-fantaster.

Inga kommentarer: