recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Return of the Evil Dead (1973)

Amando de Ossorio (regi, manus, specialeffekter), José Luis Campos (makeup-effekter), m fl

  • den första fristående uppföljaren till Tombs of the Blind Dead (1971) och den andra delen i den s k The Blind Dead-serien
  • det finns även en spanskspråkig s k director’s cut-version av filmen, som både skall innehålla fler scener och inkludera mer gore-effekter
På 1400-talet kom tempelriddarnas skräckvälde till ände när lokalbefolkningen i vad som numera är Portugal reste sig mot sina förtryckare och störtade svartkonstnärerna. På 500-års dagen firas högtiden av sentida ättlingar med en festival i den närbelägna byn. En lokal legend säger dock att tempelriddarna skall återvända för att hämnas, men ingen tar längre förbannelsen på allvar.

Denna spanska lågbudget-skräckfilm är i själva verket en slags nyinspelning av föregångaren Tombs of the Blind Dead (1971) av samme upphovsman. Handlingen är dock helt omskriven och de ursprungliga rollerna saknas helt. Flera skådespelare liksom samma scenarier och rekvisita återanvänds däremot – och även hela scener. Det rör sig inte heller om någon egentlig uppföljare och utöver de osaliga tempelriddarna finns inga riktiga beröringspunkter mellan de båda filmerna.

De mumifierade skelettriddarna är här istället hämnare som drivs av någon form av förbannelse, liksom det även finns skillnader i bakgrundshistorien. Dessutom saknas det egentliga zombieinslaget och tempelriddarna dricker inte sina offers blod. Däremot finns det faktiskt flera survival horror-inslag och andra teman som är tydligt inspirerade av zombiefilms-genren, inte minst av klassikern Night of the Living Dead (1968).

Allt sammantaget är det en ganska dålig skräckfilm, även för att vara en europeisk lågbudgetproduktion från 1970-talet. Förutom att handlingen och klippningen är avsevärt mer osammanhängande jämfört med föregångaren, så har den även åldrats sämre. Slutet är dock stämningsfullt om än lite menlöst.

En blodfattig uppföljare, bokstavligen. Ingenting för specifikt zombiefilms-intresserade.

Inga kommentarer: