recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Rise of the Undead (2005)

Jason Horton (regi, manus, produktion, m m), Shannon Hubbell (regi, manus, produktion, m m), m fl

När världen går under i en eldstorm som river ned skyskrapor lyckas en grupp överlevare förskansa sig i en byggnad mitt i storstaden. Utan att veta om det är Armageddon, ett meteoritnedslag eller någonting annat som drabbat dem, måste överlevarna försöka hålla sams och tillsammans komma fram till en handlingsplan. Eftersom eldstormen fortfarande härjar utomhus borde man dock ha gott om tid, men gömstället är inte alls så tryggt som det ger sken av vid första anblicken. Någonting livsfarligt lurar inne i byggnaden och man är snart fångade i en kamp för överlevnad.

Denna amerikanska amatör-produktion av vad som verkar vara en grupp filmstudenter utgör ett misslyckat försök till ett intelligent survival horror-drama. På papperet återfinns alla de nödvändiga elementen (förutom pengar då) men filmmakarna lyckas helt enkelt inte ta hem spelet. Själva titeln är dessutom missledande och ett uttryck för distributörens önskan att marknadsföra filmen som en zombiefilm, när det i själva verket inte är någon. (Originaltiteln lär varit Shelter.) Hela filmen utspelar sig hur som helst på en och samma plats, i vad som verkar vara källarvåningen på en skola eller annan offentlig byggnad. Att rollfigurerna flera gånger hänvisar till andra, mera frangångsrika filmer sätter också enbart fokus på just filmens egna tillkortakommanden. Det sämsta torde dock vara att en stor del av filmen i själva verket visar sig vara en dröm! (De så kallade levande döda verkar vara en del av just denna drömsekvens, varför den här recensionen inte går in på några detaljer vad gäller zombierna.)

Det märks verkligen att filmbudgeten varit ansträngd, men det är också svårt att se vad man skulle lagt ned några pengar på. Filmen, som är inspelad på digital-video, ser nämligen bara billig ut och detta gäller inte minst specialeffekter av olika slag. Kameraföringen kan också kännas aningen stel ibland och klippningen fumlig. Ett annat problem, som dock är typisk för den här typen av produktioner, är den genomgående unga rollbesättningen. Eftersom den obegripliga handlingen är dialogdriven får skådespelarna, som inte nödvändigtvis saknar talang i sig, dra hela lasset. Det blir inte heller bättre av att dialogen inte alltid är vare sig tydlig eller speciellt hörbar. Resultatet blir bara pannkaka och man får hoppas att filmmakarna har lärt sig av sina misstag inför framtida produktioner.

Ett misslyckat försök till psykologisk survival horror och alltså inte någon zombiefilm. Rekommenderas inte.

Inga kommentarer: