recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Curse of the Cannibal Confederates (1987)

Tony Malanowski (regi, manus, produktion), m fl

  • nyfilmatisering av Night of Terror (1978) av samme filmmakare
Ett sällskap på jaktutflykt ute i vildmarken finner ruinerna av en gammal kyrka. Det visar sig att platsen har ett mörkt förflutet och att sydstatssoldater ligger begravda i närheten. Den blinda Kiyomi känner intuitivt på sig att någonting hemskt har inträffat på platsen, men det är den klåfingrige Mel som lyckas med konststycket att störa de dödas vila. En förbannelse ligger över gravarna och jaktsällskapet får bevittna oförklarliga ljus- och ljudfenomen. När mörkret faller vaknar soldaterna ur sina gravar för att hämnas sin oförrätt

Denna amatörmässiga zombiefilm tillför egentligen ingenting till genren, och fungerar inte heller som skräckfilm. Handlingen är ganska obefintlig och den första halvan av filmen är också i stort sett händelselös. Faktum är dock att filmens styrka ändå är de välskrivna rollerna som faktiskt är bättre än själva rollbesättningen. De levande döda sydstatssoldaterna är förresten iklädda nordstatsuniformer, vilket innebär kalkonvarning!

Apropå de levande döda så förefaller de vara ganska standardmässiga för genren även om det alltså verkar röra sig om någon sorts likspöken. De agerar i alla fall koordinerat som en samlad trupp och äter också av sina offer. Däremot är det oklart huruvida tillståndet är smittsamt eller inte. (Kläderna antyder ibland att det inte rör sig om vandöda soldater från inbördeskrigets dagar, men det kan också röra sig om dålig rekvisita.) Bakgrunden förefaller vara en voodoo-förbannelse av något slag, eller nåt.

Skådespelarinsatserna är dock inte det sämsta med produktionen, och absolut inte sämre än i andra, liknande lågbudgetproduktioner. Problemet är snarare resten av produktionen, där inte minst ljudet och specialeffekterna lämnar mycket att önska. Därmed är makeup- och gore-effekterna också högst bristfälliga. (Goreinslaget består annars i en lång rad exploderande huvuden samt ett par utdragna och otroligt dåligt gjorda likätarescener.)

En tråkig och amatörmässig film som vare sig torde intressera zombie- eller gore-filmsfantaster.

1 kommentar:

Allamagoosalum sa...

Åhåååå... vilken trevlig blogg det här var, mycket intressant läsning. Keep up the good work.