recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Zombiez (2005)

Zachary W Snygg (regi, manus, m m), m fl

  • filmmakaren Zachary W Snygg har en roll i filmen
Josephine har haft en dålig dag. Först uppstår problem med arbetskamraterna på rivningsfirman där hon jobbar och sedan blir hon jagad av mordiska galningar. Om inte det vore nog så är hon numera misstänkt för massmord och hennes man har blivit bortrövad från deras hem. Nu måste hon fly för sitt liv undan någonting som hon inte till fullo förstår, men hamnar bara i allt djupare vatten. Frågan är hur länge hon kommer att låta sig vara ett offer innan hon börjar slå tillbaka?

Denna nollbudget-produktion skall föreställa ett försök att göra en hip hop-zombiefilm som anknyter till voodoo-mytologin. Filmen definierar alltså den haitiska zombien som en kannibal, varför det med andra ord rör sig om ett ganska förvirrat bland-koncept. En slags zombiemästare eller häxdoktor använder alltså kemiska preparat för att göra sina offer till viljelösa slavar, vilka alltså vare sig är döda – eller levande döda. Handlingen kretsar vidare kring en kannibalsekt med makt och produktion av köttpajer på agendan. Det rör sig inte heller om någon survival horror-historia, utan filmen tillhör snarare kannibalfilms-facket, för att förvandlas till en hämnarhistoria mot slutet. Trots att det inte heller är fråga om en komedi verkar filmen inte heller vara menad att tas på något större allvar.

Filmen är plågsamt amatörmässig och förefaller helt och hållet vara inspelad på en industritomt samt i en park. Några specialeffekter att tala om finns inte, utan filmmakarna förlitar sig istället på publikens fantasi. Rekvisitan är också billigast möjliga, och ljudeffekterna irriterande som bäst. Den korkade handlingen är flortunn och så gott som samtliga scener är outhärdligt utdragna. De enda ljuspunkterna är huvudrollsinnehaverskan som verkligen ger sig hän, liksom att ljudkvaliteten inte är sämre än att dialogen åtminstone är hörbar. Även om det inte är den sämsta film som gjorts (ens inom zombiefilms-genren) så är det lätt att förstå hur den tillhör de allra mest bespottade online.

En urkorkad urban voodoo-historia utan några specialeffekter. Undvik!

Inga kommentarer: