recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Quarantine (2008)

John E Dowdle (regi, manus), Drew Dowdle (manus, produktion), Roy Lee (produktion), Robert Hall (makeup-effekter), m fl

  • nyfilmatisering av den spanska survival horror-filmen [REC] (2007)
Den 11 mars 2008 hände slutligen det som myndigheterna i USA länge fruktat. Det experimentella biologiska stridsmedel som stulits från en topphemlig militär anläggning visade sitt fula tryne mitt i ett tättbefolkat område. Närmare bestämt i Los Angeles. Eftersom man haft ständig beredskap för att just detta skulle hända var det endast en fråga om timmar innan man kunde upprätta en fullskalig karantän på utbrottsplatsen, och därmed förhindra en epidemi av ofattbara proportioner. Det första larmet kom från en veterinärklinik där de intagna djuren snabbt smittats av vad som beskrevs som en superfarlig variant av rabiesviruset. Smittkällan kunde snabbt lokaliseras till en hund och därigenom till dennes ägare. Eftersom invånarna i bostadshuset redan hunnit bli smittade skulle ingen heller överlevda karantänen. Förutom personal från smittskydds-myndigheten fanns tyvärr även ett par poliser och brandmän bland offren. Ett repportage-team hamnade också innanför karantänen och en utredning har inletts för att reda ut hur den lokala tevestationen kunnat få reda på utbrottet i ett så tidigt skede.

Att den amerikanska biopubliken inte gillar undertexter har man ju förstått. Därav alla dessa så kallade remake-versioner av utländska filmer, inte minst skräckfilmer. Detta öde har nu alltså även drabbat den spanska lågbudget-skräckfilmen [REC] (2007). Den amerikanska versionen är visserligen förlagan trogen men då det rör sig om en tvättäkta Hollywood-produktion är filmbudgeten uppemot tiofallt större. Detta är i och för sig ingen nackdel då man faktiskt har lyckats återskapa originalet scen för scen. (Man uppförde helt sonika hela inspelningsplatsen i Barcelona i studion.) Rollistan har givetvis amerikaniserats och så vidare, men då riktar sig filmen ändå till amerikansk publik.

Några levande döda återfinns däremot inte i denna version – och det kan diskuteras om några sådana ens fanns i förlagan. Där originalet var öppet för tolkning har man här valt att uttryckligen säga att det rör sig om en muterad eller manipulerad variant av rabiesviruset. Inkubationstiden har dock förkortats extremt mycket samt att sjukdomsförloppet är både snabbare och aggressivare än vanligt. Hur som helst känns upplägget genomtänkt och resultatet genomarbetat. Tyvärr förtar denna förklaring samtidigt något av fasan i det gastkramande slutet, som här faktiskt blir något av en besvikelse. Å andra sidan lämnas egentligen ingenting ouppklarat.

Produktionen som sådan är både påkostad och väl genomförd på så gott som samtliga punkter. Bilden lär exempelvis vara tydligare då man använt sig av betydligt mera avancerad kamerautrustning än i originalet, även om man givetvis har degraderat bilden till ”rätt” videokvalitet. Manuset håller också måttet och även om den i stort sett kopierar handlingen scen för scen, så passar man samtidigt på att göra filmen längre samt bjuda på en hel del nya uppslag. Det är kort och gott mera av allting, och även den smått ointressanta inledningen har fått litet mera kött på benen. Det filmen däremot inte riktigt lyckas återskapa är dock känslan av autencitet, då man uttryckligen har gått in för att återskapa någonting som ursprungligen utgick ifrån äkta reaktioner från skådespelarna. Det underlättar inte heller för en svensk tittare att man känner igen skådespelare från främst amerikanska teve-serier. Problemet med igenkännande skulle alltså vara att filmen skall föreställa ”äkta” upphittat och oredigerat filmmaterial.

En ganska onödig remake men ändå intressant för den som gillade originalet. Den engelskspråkiga kopian är framför allt längre och även mera verklighetsförankrad.

Inga kommentarer: