recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Zombiegore (2003)

Maarten van Druten (regi, manus, produktion m m), m fl

  • det finns flera olika versioner av filmen, och denna recensent hade oturen att hitta en förlängd "limited collector's edition" (aarrgghh!!)
Den mystiske dr X bedriver hemska experiment ute på sina ägor. Myndigheterna är honom på spåren och skickar vad som förefaller vara sina allra sämsta agenter för att gripa honom. Dessa låter sig dock skrämmas iväg och det verkar som att den onde doktorn kommer att komma undan. Nåja, spelar det verkligen någon roll?

Denna nederländska nollbudget-produktion verkar vara inspelad i syfte att skapa den absolut sämsta zombiefilmen någonsin, alla kategorier. Faktum är att man i så fall har lyckats, och det med råge. Filmmakaren verkar alltså ha insett att denne inte har en gnutta talang och därför behövs inte heller något manus eller annat som riktiga filmmakare behöver bemöda sig med. Höjdpunkterna i filmen består i ett live-framträdande av death metal-gruppen som stått för soundtracket, liksom bilder från något tevespel som figurerar i en scen. Filmen bevisar, en gång för alla, att dåliga filmer var bättre förr. Eller snarare att dåliga filmer, av någon outgrundlig anledning, var mera sevärda innan digitalvideons genombrott.

De levande döda känns mest fåniga och det finns knappast något bakomliggande koncept att försöka reda ut. Man skulle däremot kunna hävda att det är ett hån mot alla förståndshandikappade. Ursprunget verkar i alla fall vara någon sorts kemikalie, eller nåt, men det förklaras aldrig närmare.

En så här pass dålig film kan dock vara ofrivilligt komisk, men här har man alltså medvetet försökt uppnå denna effekt. Resultatet är bara pinsamt och detta är också första gången som undertecknad har fått snabbspola sig igenom den sista tredjedelen av en film. (Den ballar nämligen ur helt drygt halvvägs.) Filmen försöker inte ens imponera med gore-effekterna, vilka alltså skulle vara hela poängen med filmen, utan dessa slarvas istället bort helt. Makeup-effekter och andra specialeffekter är också billigast möjliga, liksom rekvisitan vilken återanvänds i scen efter scen. Rollbesättningen består, gissningsvis, av filmmakarens jämnåriga (samt nördiga och/eller lönnfeta) kompisar, och i brist på regi har dessa sedan fått helt fria händer att hitta på vilka dumheter som helst. Resultatet torde inte vara underhållande för någon utanför deras egen bekantskapskrets.

Sannolikt den sämsta zombiefilmen någonsin. Undvik som pesten!

Inga kommentarer: