recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Bone Sickness (2004)

Brian Paulin (regi, manus, produktion, makeup-effekter, m m), m fl
  • filmmakaren spelar själv en av huvudrollerna i filmen
  • det finns även en förlängd specialversion av filmen med framför allt mera gore-effekter (denna recension utgår dock ifrån originalutgåvan)
Alex lider av en kronisk bensjukdom som saknar botemedel. Inte för att det skulle spela någon roll då han saknar sjukförsäkring. Istället är det hans nära och kära som gör vad de kan för att bistå honom när han sakta men säkert tynar bort inför deras ögon. Det enda som verkar hjälpa är att mata honom med mänsklig benmärg, vilket hans bäste vän Thomas anskaffar genom sitt arbete på ett bårhus. Utan att veta om det gör Thomas och Alex hustru dock honom en enorm vantjänst. Och utan att inse konsekvenserna förargar man makter som mänskligheten saknar kännedom om.

Den här amerikanska independent-produktionen hämtar sina influenser från främst den europeiska gore- och zombiefilmen, vilket speglas både i handlingen, makeup-effekterna och i nakenscenerna. Det rör sig alltså om en extremt blodig historia och det bästa man kan säga om specialeffekterna är väl att de åtminstone är kreativa. Såväl makeup som gore kan alltså vara något ojämna men det finns som sagt gott om den varan. En detalj är förresten att allehanda småkryp används för att äckla tittaren.

De levande döda fungerar här som en slags övernaturliga hämnare och är endast en del i ett större övernaturligt sammanhang. Zombierna äter visserligen sina offer men de senare blir inte i sin tur levande döda. Det förekommer också någon slags övernaturliga väsen som fungerar som "zombiemästare". Detta får väl anses, om inte nytänkande, så åtminstone litet annorlunda.

Även om filmen inte nödvändigtvis är mera amatörmässig än vissa av de äldre gore-filmer som den försöker göra pastisch på, så gör den digitala inspelningsteknologin i kombination med rollbesättningens förhållandevis låga genomsnittsålder ändå att slutresultatet inte tål närmare jämförelse. Ljudet är inte heller det bästa och soundtracket består av ett egenkomponerat synthspår. Filmen börjar hur som helst som ett övernaturligt drama och den första halvtimmen kan nog uppfattas som långsam, inte minst med tanke på att rollprestationerna inte alltid övertygar. Handlingen är dock föredömligt förvirrad med hänsyn till influenserna och blir heller aldrig förutsebar. Ett stort plus är det otippade apokalyptiska slutet som, trots att det inte känns lika genomarbetat som resten av filmen, faktiskt utgjorde filmens höjdpunkt.

En bitvis amatörmässig men extremt blodig zombiefilm, inspirerad av äldre europeisk gorefilm.

1 kommentar:

Fläskätaren sa...

Det man gärna undrar vad gäller dylika filmer är vilka tjejerna egentligen är som visar upp sig i nakenscenerna. Är det kompisar, flickvänner eller bara wannabees som tror att klåparen som ska göra sin egen gorefilm kommer att göra dem till kändisar? Hur som helst lär alla deras bekanta ha sett filmen och man undrar ifall de ångrar sin medverkan. Eller så är de stolta över den, vad vet jag? Sådana tankar rörde sig i alla fall i mitt huvud när jag såg filmen...