recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Boy Eats Girl (2005)

Stephen Bradley (regi), m fl

Tonåringen Nathan har svårt att uttrycka vad han egentligen känner gentemot sin barndomsvän Jessica, dottern till en lokal godsägare. När deras gemensamma kompisar ordnar för honom att en gång för alla förklara hur det ligger till, går allting bara helt fel. Genom en olycklig kombination av ett stort missförstånd, sabotage från Jessicas far, samt en olycka mister Nathan livet. Hans mor, som är delaktig till sonens olycka, tar till desperata åtgärder för att återfå sin son i livet. Hon har nämligen genom sitt arbete som konservator tillgång till en uråldrig trolldoms-bok, men tyvärr går någonting ännu mera fel och den återuppståndne sonen är inte längre den han var innan han dog...

Denna irländska lågbudget-skräckkomedi bär alla kännetecken av en arketypisk amerikansk high school-film. Även om filmen knappast börjar lovande med romantiska förvecklingar och tonårs-problematik så döljer sig faktiskt en riktig zombiefilm där inne någonstans. Ungefär halvvägs igenom filmen börjar det sålunda hända saker och till en början är gore-nivån på en närmast barnanpassad nivå. Men mot slutet bjuds det på ett blodbad värdigt en riktig splatterfilm! (En slags skördetröska är inblandad, räkna ut resten själv.) Det rör sig alltså om en zombie-komedi men filmen har faktiskt mera gemensamt med klassiker som Night of the Creeps (1986) än med mera moderna höjdare som Shaun of the Dead (2004). Humorn puttrar hela tiden i bakgrunden men tar aldrig riktigt överhanden. Filmen känns vare sig som en komedi eller som en skräckfilm, utan den förutsebara och även ogenomtänkta handlingen, komplett med ett urkorkat filmslut, är mest bara platt i största allmänhet.

Man kan säga att filmen är en survival horror-historia och en personal horror-historia på en och samma gång. Det är nämligen skillnad på huvudrollen, som är levande död (återuppstånden genom någon sorts voodoo-ritual, eller nåt), och på övriga zombier i filmen. Medan hjälten själv sakta men säkert degenererar mot sitt vandöda öde förvandlas hans offer genast till blodtörstiga människoätare – och tillståndet är smittsamt varför det hela snabbt utvecklar sig till en regelrätt utbrotts-situation. Det är litet oklart vilka symptom som berör vår tänkande om än själlösa hjälte, och vad som enbart berör dennes besmittade offer, men några utmärkande drag är i alla fall styrka och snabbhet. Huvudrollen verkar inte heller kunna känna någon smärta (eller möjligen hetta), men den detaljen känns inte speciellt genomtänkt eller konsekvent genomförd.

Produktionen som sådan är väldigt välgjord på de allra flesta punkter, och det finns egentligen ingenting att klanka ned på. Även om handlingen inte tillför någonting till vare sig ungdomsfilms-, skräckkomedi- eller zombiefilms-genrerna så får manuset och dialogen ändå betecknas som ett gott hantverk. Filmen är också i kortaste laget varför man knappast hinner tröttna på vare sig berättelsen eller på de platta rollfigurerna. Skådespelarna gör i sin tur övertygande rolltolkningar, även om vissa skådespelare eventuellt kan vara litet för gamla för att föreställa gymnasie-ungdomar. Specialeffekter håller också hela vägen och gore-effekterna ser faktiskt riktigt övertygande ut.

En välgjord men ganska intetsägande bagatell om tonåringar och levande döda.

Inga kommentarer: