recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Zombie Apocalypse (2008)

Ryan Thompson (regi, manus, produktion, m m), m fl

  • filmen spelades ursprungligen in i tre separata delar, varav de två första klippts ihop till den färdiga filmen (den tredje delen klipptes sedermera bort helt)
  • en uppföljare lär vara planerad
  • filmmakaren har en mindre roll i filmen
Studenterna Mark och Tom vet inte vad som väntar dem när de beger sig ut för att festa, eller ja, för att helt enkelt bli fulla. En sak är i alla fall säker och det är att Mark förr eller senare kommer att hamna i slagsmål, speciellt då hans förra rumskamrat och ärkerival fått ihop det med tjejen som han haft ögonen på. Redan på väg till krogen börjar det hända underliga saker och väl framme kan man lugnt påstå att ”happy hour” är över... De döda har nämligen vaknat upp och nu samlas de vandöda horderna utanför krogen. En mystisk figur i baren verkar dock veta någonting om vad som är på gång, men han visar sig vara allt annat än samarbetsvillig. Och hur kan han alls veta någonting om det som håller på att ske?

Denna amerikanska independent-produktion lär vara i billigaste laget, även för att vara en lågbudget-zombiefilm. Det märks också på resultatet, men samtidigt måste man medge att filmmakaren lyckats uppnå mycket för pengarna! Det rör sig nämligen om en tämligen storslagen historia om levande döda, överlevnad – och hemliga agenter. (Dessvärre får man inte se någonting av världens utlovade undergång, vilket kan kännas litet snopet.) Det är vidare en action-fylld historia med gott om specialeffekter, även om den snålt tilltagna budgeten emellanåt gör sig påmind. Eftersom filmen spelats in i olika sekvenser skiljer sig också bildformatet åt, vilket lett till att bilden i den första delen har behövt tryckas ihop för att passa resten av bildmaterialet. Det finns även andra inkonsekvenser och även underligheter i filmen.

Även de levande döda är dessvärre inkonsekvent implementerade, men i övrigt tämligen standardmässiga för genren. Det känns inte som att man lagt ned någon större möda på att utveckla själva konceptet och då filmen slutar ganska abrupt (det ursprungliga slutet finns inte med) hinner man aldrig heller riktigt få grepp om bakgrunden. Det rör sig i alla fall om en smitta som är resultatet av någon form av ljusskygga experiment.

Filmen är som sagt överraskande välproducerad. Fotot är också emellanåt väldigt bra – även om ljussättningen ibland är litet väl spartansk. Klippningen är om möjligt ännu bättre – inte minst i de för filmen centrala action-sekvenserna. Även om resursbristen ibland är märkbar fungerar dock specifikt makeup- och gore-effekter överlag tillfredsställande, medan ljudeffekterna är genomgående smått överdrivna på ett medvetet sätt. Ljudet är i övrigt överraskande bra men det finns också undantag. En nyckelscen har exempelvis blivit dubbad av praktiska skäl, liksom huvudrollens röst har genomgående spelats in i efterhand av en annan medlem av rollbesättningen – med ett ofrivilligt komiskt resultat. Vad gäller manuset så är handlingen inte alltid helt logisk medan dialogen är desto mer välskriven. Den unga rollbesättningen känns dock som filmens stora svaghet, och då speciellt huvudrollen som inte övertygar som kallhamrad hemlig agent – men inte på grund av brist på talang, utan helt enkelt för att skådespelaren känns malplacerad i rollen. Skådespelarna med de viktigaste rollerna gör dock överlag bra ifrån sig – med ett par undantag. Då filmen inleds med en brasklapp om våld, blod och B-films-skådespeleri känns det överflödigt att hacka ned på de mindre talangfulla medlemmarna av rollbesättningen.

En extremt billig men förvånansvärt sevärd independent-zombiefilm.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Thank you for reviewing our film! It is great to get a very honest review. I am proud of what we made with what little we had (now if only we could get more $$$ we might be able to do this genre some justice).

Your comments are quite expected, and I greatly respect the directness with which you laid them out. Your site is great! I'm a new fan. Keep up the good work across "the pond".

--David Fienup
Music, sound recordist, ADR, Foley, SFX, Mixing, "Filter".

Fläskätaren sa...

Note that there is also another (English language) review online at ZMDB.org.