recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Resident Evil (2002)

Paul W S Anderson (regi, produktion, manus), m fl

  • filmen baseras, om än löst, på det japanska tevespelet Biohazard, som marknadsförts i övriga världen just under namnet Resident Evil
  • George A Romero arbetade ursprungligen med manuset till filmen men hans version, som lär ha varit mera trogen förlagan, förverkligades aldrig
  • filmen har fått två uppföljare; Resident Evil: Apocalypse (2004) samt Resident Evil: Extinction (2007)
Sabotage på ett jättelikt underjordiskt laboratorium leder till att huvuddatorn dödar alla som arbetar på den topphemliga anläggningen. Ägaren, det mäktiga och skrupelfria Umbrella Corporation, skickar en militär elitstyrka för att stänga av den mordiska datorn. Väl på plats visar det sig att datorn i själva verket försökt förhindra spridning av ett farligt virus som tagits fram för militära syften. Det svåraste är dock inte att stänga av datorn, utan det visar sig att viruset har förvandlat de anställda till levande döda vilka nu blockerar vägen ut.

Detta är en sameuropeisk högbudgetproduktion av det moderna biofilmssnittet, där yta är allt och innehållet intet. Förutsättningarna torde inte heller ha varit de bästa med tanke på att det alltså rör sig om en filmadaption av ett tevespel. Det mest utmärkande med filmen är i alla fall att det försöker verka så påkostat som möjligt genom att fokusera på olika high tech-inslag – alltså ungefär som en hip hop-musikvideo. Den öronbedövande metalmusiken skall däremot understryka när någonting är tänkt att vara häftigt eller spännande, liksom den uppstolpade dialogen mest används för att förklara för tittaren vad som händer och hur allting hänger ihop. Manuset i övrigt är heller inget vidare och filmmakarna har inte riktigt kunnat göra någonting vettigt av det levande döda inslaget som mest känns som något överflödigt som hänger med från tevespels-förlagan. Rollfigurerna i sin tur är platta och så gott som helt personlighetsbefriade.

De levande döda är animerade lik av det sedvanliga slaget. Orsaken till att de döda vaknar och blir köttätande monster är ett virus som tagits fram i militära syften, som ett biologiskt stridsmedel eller nåt. Det verkar i alla fall som att viruset får liket att mutera men det har uppenbarligen även andra användningsområden. Det förekommer hur som helst någon form av extremt överdrivna mutantmonster som över huvudtaget känns väldigt ogenomtänkta, och som inte heller tillför någonting annat än förvirring vad gäller det bakomliggande konceptet. De levande döda kan vidare endast dödas genom våld mot huvudet eller nacken (alt ryggraden), men det hela är ganska inkonsekvent genomfört.

Det rör sig egentligen inte ens om någon survival horror-film, utan det är snarare en ganska meningslös actionfilm med ungefär samma estetik och trendkänslighet som en musikvideo. Samtidigt utgör filmens slutscen inledningen på ett mera regelrätt survival horror-upplägg vilket åtminstone borde ha bådat gott för uppföljaren, Resident Evil: Apocalypse (2004). Det bästa med filmen torde ändå vara att den hjälpte till att sparka igång 2000-talets stora zombiefilmstrend, som i viss mån kan sägas pågå fortfarande.

En infantil actionfilm som dock råkar innehålla zombies. Rekommenderas möjligen till fans av tevespels-förlagan.

Inga kommentarer: