recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Deadhunter: Sevillian Zombies (2003)

Juliàn Lara (regi, manus, produktion, m m), m fl
  • filmmakaren Juliàn Lara spelar själv en av huvudrollerna
  • filmen har fått en uppföljare i kortfilmen Zombie Xtreme: a Deadhunter never rests (2004), och ytterligare en uppföljare lär vara på gång, nämligen Killing Twice: a Deadhunter Chronicle
Invånarna i Sevilla har drabbats av en våg av oförklarliga och oprovocerade våldsdåd. Det visar sig att ett utbrott av levande döda ligger bakom våldsvågen och i ett försök att få ordning på situationen sätter myndigheterna ihop en paramilitär så kallad Deadhunter-enhet, bestående av unga och omotiverade individer. Bristen på disciplin gör inte bara att man utsätter sig själva och varandra för risker, utan man kan inte heller skydda civilbefolkningen. Såväl borgmästaren som stadens invånare vill dessutom ingenting hellre än att ignorera problemet, vilket inte underlättar uppgiften för de skjutglada utvalda.

Denna amatörmässiga spanska så kallade zombiefilm tillhör det absoluta bottenskrapet i genren. I brist på talang försöker man sig på att göra någonting som samtidigt är coolt som det är roligt, men resultatet är snarare patetiskt. Coolheten skulle alltså bestå i en massa svordomar på spanska samt i svartklädda töntar som viftar med vapen. Humorn fungerar inte heller då man tydligt försöker emulera billiga B-filmer och det finns också gott om referenser till andra filmer. Det enda positiva man kan säga om filmen vore väl att själva premissen faktiskt har potential, eftersom filmen utspelar sig precis i inledningen av utbrottet, men denna slarvas dessvärre bort fullständigt genom den fullkomligt ologiska handlingen.

De levande döda är av den gamla vanliga sorten och behöver inte analyseras närmare. Orsaken till utbrottet kan däremot spåras till ett hämndmotiv som framkommer i slutet av filmen, varför fenomenet enbart är begränsat till filmens skådeplats. Makeup-effekterna är förresten billigast möjliga och zombierna förefaller vara plagierade från splatterfilmen Bad Taste (1987) av Peter Jackson. Där denna klassiker lyckas vara underhållande blir resultatet här enbart idiotiskt. Det är bara i den avskyvärda Zombiegore (2003) som man kan finna sämre zombier än här.

Filmen är alltså inspelad på skakig video och den dåliga bildkvaliteten överträffas endast av det dåliga ljudet. (Kameramannen är också besatt av närbilder på väl utvalda kroppsdelar på de kvinnliga birollsinnehavarna, men i ärlighetens namn inleds hela filmen faktiskt med en manlig striptease.) Specialeffekterna är också så gott som icke-existerande och gäller inte enbart ljud- och makeup-effekter, utan gäller även den lilla mängd gore som faktiskt fastnat på bild. Skådespelarna, om man nu får kalla dem det, verkar i vanlig ordning bestå av den lönnfete filmskaparen och dennes nördiga vänner. Dialogen är vidare illa skriven och många meningslösa scener är väldigt utdragna. Regin, slutligen, är kort och gott inkompetent.

En patetisk amatörproduktion med zombier och mycket pang-pang (alltså endast ljudeffekter och inga mynningsflammor, tomhylsor eller ens träffar). Undvik!

Inga kommentarer: