recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Sars Wars: Bangkok Zombie Crisis (2004)

Taweewat Wantha (regi, manus), m fl

Hjälten och krigaren Khun är på uppdrag att rädda den vackre Liu, dottern till en förmögen affärsman. Egentligen är han ersättare åt Mäster Thep som lagt sitt svärd på hyllan efter en tidigare episod med levande döda. Den unga kvinnan och hennes kidnappare finns någonstans i ett av Bangkoks luxuösa höghus. Det han inte känner till är att ett nytt utbrott av det muterade SARS-viruset har ägt rum i huset, och att myndigheterna redan förbereder sig på att försätta hela byggnaden i karantän. Lyckligtvis känner hans mästare på sig att Khun svävar i fara och beger sig för att undsätta sin lärjunge. Om han bara kunde få sig sin gamla dräkt först – och kommit ihåg att ladda batterierna till sitt magiska svärd!

Detta bidrag till zombiefilms-genren från Thailand är faktiskt en slags splatterfilm där humor och extrema gore-effekter går hand i hand. Man måste antagligen kunna uppskatta den ganska särpräglade thailändska humor-stilen för att få full utdelning av filmen, men åtminstone denne recensent anser den exempelvis vara vida överlägsen Hong Kong-rullen Biozombie (1998). Humorn och det sanslösa tempot tangerar rent av Peter Jacksons nivå, även om splatter-klassikern Dead Alive (1992) alltjämt är blodigare. Förutom välgjorda gore-effekter och hejdlösa pajaskonster bjuds tittare även på en del sex, men den thailändska censuren har däremot inte tillåtit någon egentlig nakenhet (om någon nu nödvändigtvis måste ha det också). Själva zombie-inslaget fungerar väldigt bra med flera intensiva scener som är lika spännande som de är våldsamma. Makeup-effekterna är ganska omfattande och överlag välgjorda.

De levande döda tillhör definitivt den moderna skolan då de både springer och agerar som vilda djur (de utvecklar t o m huggtänder). Det rör sig visserligen om en smitta (pandemi) men offret dör innan det vaknar upp som levande död människoätare. Zombierna kan bekämpas meddels våld men just huvudet verkar mest vara en praktisk accessoar och inte någonting som de levande döda nödvändigtvis behöver.

Filmen lär vara välgjord för att vara en thailändsk action-biofilm och speciellt det hysteriska skådespeleriet förtjänar beröm. Det rör sig trots allt om en självmedveten B-film som ger sken av att vara förhållandevis påkostad. De taffliga digitala effekterna i form av en jätteorm och ett mordiskt foster bryter dock effektivt illusionen. Förutom ett färgstarkt persongalleri erbjuder filmen litet samhällskritik samt gliringar till andra filmer i en mängd genrer, så som Return of the Living Dead III (1993).

En mycket underhållande modern splatterfilm med levande döda. Rekommenderas särskilt till den som gillar asiatisk film även om också andra borde kunna ha god utdelning av den.

Inga kommentarer: