recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Shivers (1975)

David Cronenberg (regi, manus), m fl

Ett mystiskt mord och självmord äger rum på ett isolerat men exklusivt bostadskomplex i Kanada. Läkaren som arbetar i byggnaden känner ett av offren och börjar gräva i saken. Flera av hyresgästerna har också uppvisat egendomliga symptom på någon form av magåkomma. Någonting sprider sig i byggnaden och det är bara en tidsfråga innan det når epidemiska proportioner.

Denna kanadensiska lågbudgetfilm är visserligen ingen zombiefilm men har ändå tydliga survival horror-inslag. Fast egentligen tillhör den måhända genren ”venereal horror” med tanke på att det rör sig om en sexuellt överförbar smitta. Det handlar i alla fall om en slags parasiter som förvandlar den mänskliga värden till en oberäknelig och sexuellt aggressiv varelse. Inspirationen förefaller komma från zombiefilms-klassikern Night of the Living Dead (1968) av George A Romero, men filmen har även paralleller till filmen The Crazies (1973) av samme filmmakare. (Även en av huvudrollsinnehavarna medverkade i den senare.) David Cronenberg kom också själv att använda liknande teman i Rabid (1977).

Filmen lider visserligen av sin ålder och låga budget, men har ändå åldrats förhållandevis väl. Även om konceptet i sig inte är så starkt håller utförandet än idag. Det sexuella temat är också fortfarande giltigt och filmen var rent av före sin tid när det begav sig.

En intressant och tidlös survival horror-film, dock utan något riktigt zombie-inslag.

Inga kommentarer: