recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Zombie Honeymoon (2004)

David Gebroe (regi, manus, produktion, m m), m fl

Det nygifta paret Danny och Denise skall precis påbörja sitt nya liv när Danny avlider som en följd av en bisarr incident på stranden. Han vaknar dock till liv igen på sjukhuset och förefaller vara helt oskadd. Nu börjar Danny förändras – från att tidigare varit vegetarian har han nu en okontrollerbar hunger efter människokött... Denise väljer att tolka sina äktenskapslöften på blodigt allvar. Hon försöker hjälpa sin man samtidigt som denne förfaller både mentalt och fysiskt.

Denna amerikanska independent-film låter sig inte gärna kategoriseras, men kan däremot sägas ha allt. Inklusive mängder av gore och även ett par levande döda. Filmen är på samma gång gripande och vacker, som den är spännande och hemsk. Temat är lojalitet och det märks att filmmakaren lagt ned hela sin själ i produktionen. Den innehåller även en referens till filmerna i Return of the Living Dead-serien och handlingen har också uppenbara likheter med Return of the Living Dead III (1993). Därmed handlar det snarare om "personal horror" än survival horror.

De levande döda, vilka endast är två till antalet i hela filmen, verkar ha drabbats av en smitta av något slag. Man får följa hela sjukdomsförloppet, som kan sägas vara inspirerat av viruset i 28 Days Later (2002). Likheter finns även med originalkonceptet i Return of the Living Dead-filmerna, vilket innebär att den levande döde inte kan förintas enbart genom våld. Däremot deaktiveras denne när sjukdomscykeln är fullgången – och en ny zombie har smittats.

Filmen är helt enkelt välgjord och välspelad. Även om en och annan birollsinnehavare kanske inte riktigt lever upp till huvudrollernas prestation, så finns det rent tekniskt egentligen ingenting att anmärka på. Detta gäller inte minst specialeffekter, inklusive makeup och gore.

En välgjord film med ett centralt zombieinslag – fast med ett annorlunda perspektiv. Kanske ingenting revolutionerande i sig men ett mycket välkommet bidrag till genren.

Inga kommentarer: