recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Biohazardous (2001)

Michael J Hein (regi, manus, produktion), m fl

Den jättelika och skrupelfria korporationen Gentech har öppnat en topphemlig anläggning på en liten ort någonstans i USA. De lokala makthavarna har bara nya jobb och skatteintäkter i sinnet medan invånarna är allt annat än imponerade. Oberoende av varandra planerar en liten grupp högerkristna, som upprörs över förmodade genetiska experiment, och ett par övernitiska poliser, som mest gillar att sticka näsan i blöt, att bryta sig in på komplexet. Dessutom håller en grupp tonåringar till i knutarna, i brist på någonting vettigare att göra en sen kväll. Snart bryter helvetet lös inne i anläggningen och det är upp till säkerhetsvakten Hank att reda ut situationen. Han har dock inte ens tillträde till området, men som tur är har han lagt vantarna på en motorsåg!

Denna amatörproduktion lär vara inspelad utan någon filmbudget att tala om och borde kunna vara typisk för sin sort. Faktum är dock att resultatet tillhör de mera välgjorda i den mycket speciella kategorin amatör-zombiefilmer. Dessvärre följer den alla standardmallar som över huvudtaget finns slaviskt, och tillför därmed ingenting eget till zombiefilms-genren. En typisk detalj som skiljer filmen från mängden är förresten att de flesta rollerna är vuxna och att dessa också spelas av vuxna skådespelare. Nivån på skådespelarinsatserna är dock allt annat än jämn, där exempelvis den (unga) kvinnliga huvudrollen uppenbart är ett proffs, medan skurken spelar över fullständigt i varje scen. Flera av zombie-statisterna hade också mått bra av mera styrning av regissören.

De levande döda tillför egentligen heller ingenting nytt, måhända på gott och ont, men tillhör helt klart den äldre skolan. Tillståndet orsakas av ett serum av något slag, bestående av två komponenter. Den första förefaller bestå i en bakterie, som också smittar via bett, och den andra utgörs av en injektion adrenalin (eller nåt). En levande död som mottagit bägge delarna kallas för "superzombie" och skall inte kunna nedgöras över huvudtaget (nåja). Syftet med forskningen kring levande döda är alltså att skapa odödliga soldater till det amerikanska försvaret.

Regin får väl sägas vara ojämn som bäst, och filmen passerar egentligen vare sig som en skräckfilm eller som en actionfilm. Filmen lider också av det faktum att den första halvtimmen är väldigt händelselös, även om inledningen faktiskt hjälper till att bygga upp någon form av stämning, liksom att handlingen till en början mera liknar en ungdomsfilm än en zombiefilm. Makeup- och gore-effekter är däremot mycket välgjorda, även om filmmakaren gjort det lätt för sig och ofta inte visar allt det våld som faktiskt förekommer i, den ibland inkonsekventa och långsökta, handlingen. Det sämsta torde däremot vara ljudeffekterna – speciellt zombiernas läten går hårt åt nerverna.

En zombiefilm helt enligt standardmallen, inspelad utan budget men med mängder av gore-effekter.

Inga kommentarer: