recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Resident Evil: Extinction (2007)

Russell Mulcahy (regi), Paul W S Anderson (manus, produktion), m fl

Världen har slutligen dukat under i en ekologisk katastrof som en följd av T-viruset. De sista överlevarna har antingen befäst sig mot utomstående hot eller lever på flykt. En av de senare är Alice, som har lyckats undkomma det mäktiga Umbrella Corporation vars egen personal har gömt sig under jord. Eftersom man tror att hon är nyckeln till ett botemedel till T-viruset, försöker man istället ta fram en identisk klon av Alice. Dessutom experimenterar man med att försöka förslava de levande döda till att bli lydiga arbetare och soldater i företagets tjänst. Alice har däremot fått nys om en möjlig fristad i Alaska, dit smittan kanske inte hunnit sprida sig ännu.

Denna actionfilm är liksom sina föregångare en internationell samproduktion och lär också vara den dyraste i serien. Filmen känns väldigt påkostad och den smaklösa hi-tech-estetiken från tidigare filmer kompletteras av smutsiga och nedgångna post-apokalyptiska inslag. (Även om speciellt de kvinnliga rollerna ändå lyckas med konststycket att alltid vara hela, rena och välsminkade.) Det som skiljer filmen från dess föregångare, Resident Evil: Apocalypse (2004), är också att handlingen mestadels utspelar sig i fullt dagsljus, liksom ett aningen större fokus på de levande döda (istället för mutant-kräk av allahanda slag). Action-scenerna är också, om möjligt, ännu mera överdrivna än tidigare, även om det mesta känns återanvänt från tidigare filmer. Givetvis avslutas filmen med en tröttsam slutstrid med ett mutant-monster av något slag. Trots att det sägs vara den sista filmen i serien är slutet ändå upplags för ytterligare en uppföljare, men den historien känns faktiskt som en som inte ens behöver förtäljas.

Konceptet bakom T-viruset, som alltså gett upphov till de levande döda, blir bara svagare för varje ny film i serien. Förutom att det används för att förklara ständigt nya monster så uppges det ha slagit ut all växtlighet på jorden (bortsett från den vegetation som finns i bild då) med ökenspridning som följd. De levande döda är förresten snabbare och även farligare än sina föregångare i de tidigare filmerna, vilket inte torde ha så mycket med själva konceptet att göra som med en anpassning till zombiefilms-genren i stort. Dessutom introduceras en speciell sorts super-zombier – som om de levande döda redan inte var farliga nog. (Sanningen är nog snarare att huvudrollen blir allt mäktigare och får allt fler superkrafter, varför motståndet måste ökas i samma takt.)

Filmen är som sagt påkostad, inte minst vad gäller specialeffekter. Handlingen är både förutsebar och ogenomtänkt, om än bitvis ganska underhållande, och det känns återigen som att det mesta av handlingen (kanske tack och lov) har utspelat sig mellan de olika delarna. Filmen tillför heller ingenting nytt utan hämtar istället stoff från filmer som Day of the Dead (1985), Alien: Resurrection (1997), Mad Max 2 (1981), The Birds (1963) och till och med Fido (2006). Rollerna är genomgående lika platta som tidigare även om skådespelarna knappast kan belastas för resultatet.

Ytterligare en tröttsam uppföljare, men denna gång med aningen högre zombie-innehåll

Inga kommentarer: