recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Cannibal Apocalypse (1980)

Antonio Margheriti (regi, manus), Edmondo Amati (produktion), Gianetto De Rossi (makeup-effekter), m fl

Ett par nyligen hemkomna amerikanska krigsfångar från Vietnam behandlas på en psykiatrisk avdelning medan deras befälhavare, som själv skadades under räddningsoperationen, börjar uppvisa oroväckande symptom. När en av veteranerna skrivs ut från sjukhuset inleds ett våldsamt händelseförlopp som ingen av dem kan kontrollera. De tre männen är nämligen smittade med någon form av sjukdom som gör dem våldsamma med kannibalistiska tendenser. Medan de kämpar för sina liv mot en oförstående omvärld smittar de i sin tur allt fler människor på sin väg.

Denna italiensk-spanska film hämtar en hel del inspiration från survival horror-genren men inkluderar däremot inga levande döda. Det är i själva verket en slags omvänd survival horror-historia där protagonisterna själva är de smittade. Dessa lider alltså av någon form av okänd rabiesliknande sjukdom som smittar genom bett, och som orsakar tillfälliga psykotiska episoder då behovet att äta människokött blir överväldigande. Upplägget har dock viss potential för en mer traditionell survival horror-film, men den koncentrerar sig alltså i hög grad på de tre veteranernas öden, medan antagonisten utgörs av en cynisk polisdetektiv. Slutet lämnas dock öppet för en möjlig epidemisituation men denna faller alltså helt utanför själva filmens handling.

Denna välgjorda europeiska gore-film har dessvärre blivit bortglömd men lär däremot ha varit inflytelserik. Budskapet är i sin tur att uppmärksamma svårigheten för Vietnam-veteraner att återanpassa sig till samhället, även om det känns lite halvhjärtat med tanke på att det är en europeisk produktion. Handlingen är dock uppfriskande annorlunda gentemot andra filmer i zombie- respektive kannibalfilms-genren, även om den också gör sig skyldig till en del logiska kullerbyttor.

En välgjord kannibalfilm med ett omvänt survival horror-tema. Rekommenderas trots detta varmt!

Inga kommentarer: