recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Biozombie (1998)

Wilson Yip (regi, manus), m fl
De mytomspunna irakiska biologiska stridsmedlen är på vift på den svarta marknaden. En affärsuppgörelse i Hong Kong slutar illa men de irakiska säljarna neutraliserar faran både snabbt och effektivt. Ingen hade dock räknat med odågorna Woody och Bee. Dessa råkar nämligen köra över en japansk kurir och i samma veva ovetande smitta denne med stridsmedlet. För att sopa undan spåren efter olyckan tar de med sig den nu levande döde till köpcentret där de piratkopierar och säljer filmer. Paret är dock alltför upptagna med sina egna pengabekymmer för att märka att någonting är väldigt fel. Innan det är för sent.

Denna zombiekomedi från Hong Kong lyckas delvis med konsttrycket att kombinera humor och skräck, även om resultatet är minst sagt ojämnt. Manuset lider också av den asiatiska logik som genomsyrar handlingen, liksom kvinnosynen kan te sig något egendomlig. Så gott som samtliga manliga roller är antingen genomtöntiga eller bara genomruttna i största allmänhet – eller både och, men det hör antagligen till en asiatisk komedi. Den korkade huvudrollen förvandlas dock till någon slags actionhjälte i slutet av filmen (dock utan att hela filmen för den sakens skull urartar i en orgie av kampsportskoreografi), varför temat alltså skulle kunna vara att växa med uppgiften. Rollerna (de manliga i a f) får nämligen en chans att visa sina rätta färger innan det ödesmättade och apokalyptiska slutet. Själva slutscenen kan däremot te litet obegriplig, men det är i alla fall hyfsat stämningsfullt. Och eftersom det är en zombiefilm så återfinns gott om gore och även en del sex.

De levande döda får anses nära besläktade med sina västerländska kusiner. Även om de tillhör den långsamma skolan så är de extremt starka och aggressiva, vilket gör dem farliga. Det handlar alltså om ett biologiskt stridsmedel och tillståndet smittar via bett. Vidare äter de av sina offer – men också av varandra om de uppfattar någon av de egna som fiende. Som vanligt är det hjärnan som håller kroppen igång, liksom zombien bibehåller vissa mänskliga egenskaper och känslor (även om detta främst används i komiska syften).

Själva produktionen får antagligen anses välgjord för att vara en Hong Kong-film. Makeup-effekterna imponerar dock inte även om en del gore-effekter fungerar tillfredställande. Dessa närmar sig också rena splatter-effekter då de inte sällan används på ett humoristiskt sätt. Däremot är det svårare att uttala sig om skådespeleriet, då det som sagt handlar om en asiatisk komedi med både överdrivet våld och romantiska undertoner. Den engelskspråkiga dubbningen är däremot irriterande som bäst, varför en textad version antagligen är att föredra.

En kultförklarad asiatisk zombiefilm. Ingenting för den som ogillar Hong Kong-produktioner dock.

Inga kommentarer: