recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Children Shouldn’t Play with Dead Things (1972)

Bob Clark (regi, manus, produktion), Alan Ormsby (manus, makeup-effekter), m fl
  • medförfattaren till manuset, Alan Ormsby, spelar huvudrollen (med samma namn)
  • det ryktas om en nyfilmatisering, även denna gång av Bob Clark
En skådespelartrupp beger sig till en ö som används som gravplats under ledning av en diktatorisk och manipulativ teaterregissör. Den senare har tänkt roa sig på de andras bekostnad och iscensätter en makaber överraskning. Skådespelarna har inte råd att förlora sina jobb och tvingas stå ut med det ena sprattet efter det andra, men till slut går leken för långt och någonting går allvarligt fel. Den falske trollkonstnären råkar nämligen väcka upp de döda på riktigt!

Denna egensinniga lilla film är i själva verket en av de allra tidigaste i zombiefilms-genren. Med tanke på att filmen är från tidiga 1970-talet så har inte minst modet åldrats oerhört dåligt. Den första timmen är egentligen ganska intetsägande men samtidigt smått underhållande, och vetskapen om att någonting kommer att ske förr eller senare hjälper till att bygga upp stämningen mot slutet. Den sista halvtimmen visar sig nämligen vara en tämligen lyckad skräckfinal som hämtar en hel del inspiration från klassikern Night of the Living Dead (1968). Filmen är med andra ord inte alls lika tråkig som den ger sken av vid första anblicken.

De levande döda förefaller vara av satanisk härkomst, eller så är de döda enbart upprörda över gravskändningen, men det framgår aldrig riktigt. De begravda liken på kyrkogården vaknar hur som helst till liv och anfaller de levande, men det rör sig däremot inte om någon smitta och deras offer förvandlas alltså inte själva till zombier. De levande döda äter dock av sina offer och nöjer sig uppenbarligen även med kadaver. De uppvisar vidare ett slags flockbeteende men det framgår däremot inte huruvida de över huvudtaget kan dödas eller deaktiveras.

Det rör sig alltså om en lågbudgetproduktion, men de tveksamma skådespelarinsatserna gör däremot inte så mycket med hänsyn till att rollfigurerna just utgör en grupp förmodat halvtaskiga skådespelare. Ljudeffekterna lämnar också en hel del att önska medan makeup-effekterna är desto bättre. Rena gore-effekter är däremot snålt tilltagna, på gott och ont. Slutet är dock väldigt lyckat och inkluderar även en riktigt hemsk och minnesvärd zombie. Själva slutscenen innehåller också ett halvt löfte om en uppföljare som dock aldrig blev till.

En annorlunda och underskattad skräckfilm med en storslagen zombiefinal. Ingenting för gore-fantaster dock.

Inga kommentarer: