recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Re-Animator (1985)

Stuart Gordon (regi, manus), Dennis Paoli (manus), Brian Yuzna (produktion), Anthony Doublin (make up-effekter), m fl

  • det finns flera olika version av filmen, men de oklippta utgåvorna är inte nödvändigtvis längre, utan man har inte sällan ersatt censurerat material med främst mera dialog (den här recensionen utgår ifrån den s k Millennium Edition-utgåvan)
Den löftesrike läkarstudenten Daniel Cain får en obehaglig hyresgäst när den excentriske unge vetenskapsmannen Herbert West överraskande återvänder från Europa. Snart blir dock hyresvärden indragen i den senares bisarra experiment med återuppväckning av lik. De båda männen får dock en gemensam rival i chefsneurokirurgen på universitetssjukhuset där de arbetar, vars storhetsvansinne endast kan mäta sig med hyresgästens egen.

Denna B-filmsadaption av berättelser av den amerikanske skräckförfattaren Howard P Lovecraft är något av en skräckfilms-klassiker, måhända för att den var före sin tid. Medan den litterära förlagan är mindre spektakulär var filmatiseringen alltså synnerligen blodig och brutal på sin tid. Men det finns även gott om mer eller mindre omotiverad nakenhet samt den svarta humor som karaktäriserar serien som helhet. Det rör sig dock inte om någon survival horror-film och de levande döda är alltså animerade lik (alltså ett resultatet pseudovetenskap), även om själve skurken rent av har övernaturliga drag.

Filmen är faktiskt förhållandevis välgjord och välspelad, liksom de flesta roller är väldigt underhållande. Det är egentligen den tämligen ogenomtänkta skurkrollen som drar ned helhetsintrycket något (även om skådespelaren ifråga gör en imponerande insats), samt det faktum att den kemiska substans som återuppväcker de döda fånigt nog är självlysande. Special- och make up-effekter håller dock en hög men aningen ojämn nivå – men det rör sig alltså om en synnerligen lyckad lågbudgetproduktion. Även om själva slutet inte har någonting med originalberättelsen att göra så fungerar det väl i sammanhanget. Och trots det öppna slutet är det på sätt och vis synd att filmen utgör en avslutad berättelse, med hänsyn till de allt mer krystade uppföljarna.

En underhållande skräckfilms-klassiker med mycket gore, men däremot inte nödvändigtvis en bra zombiefilm. Dock utan tvekan den bästa filmen i serien ifråga och en föregångare till splatterfilms-genren.

Inga kommentarer: