recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Zombie Flesh-Eaters (1979)

Lucio Fulci (regi), Fabrizio De Angelis (produktion), Gianetto De Rossi (makeup-effekter), m fl

  • filmen lanserades i Italien under titeln Zombi 2, som en fristående uppföljare till Dawn of the Dead (1978), men är alltså inte en officiell del av The Dead-trilogin av George A Romero
  • det finns mängder av olika utgåvor av filmen med varierande titlar och längd (den här recensionen utgår huvudsakligen ifrån en aningen nedklippt brittisk utgåva)
En tillsynes övergiven segelbåt påträffas i New Yorks hamn. När hamnpolisen bordar fartyget blir man överfallna av någonting som förefaller vara en levande död. En journalist börjar gräva i mysteriet med båtens försvunna besättning och spåren leder till en illa beryktad ö i Karibien. Tillsammans med dottern till båtens försvunna ägare reser denne till ön på jakt efter en förklaring.

Denna italienska zombiefilm av Lucio Fulci var ursprungligen tänkt vara helt fristående, men lanserades ändå under namnet Zombi 2 som en uppföljare till Dawn of the Dead (1978) av George A Romero. (Den senare hade gjort succé i Italien under namnet Zombi.) Det rör sig alltså om en riktig survival horror-historia med allt det innebär, även om själva zombiekonceptet egentligen inte är fullt kompatibelt med förlagan. Filmens största potential ligger också i att den ger bakgrund till själva zombiefenomenet, något som alltså överhuvudtaget inte erbjuds i Romeros egna filmer. Just förklaringen till zombieutbrottet (som har inslag av voodoo) slarvas dock dessvärre bort i manuset, varför det är svårt att över huvudtaget skilja på orsak och verkan bakom händelseutvecklingen. Dessutom verkar det vara skillnad på zombiekonceptet i början respektive i slutet av filmen, vilket skulle kunna bero på att konceptet och/eller manuset har ändrats under arbetets gång. Det smått splittrade manuset inkluderar även en för handlingen ganska onödig undervattensscen, som involverar en levande död och en haj. Här känns zombiekonceptet också väldigt inkonsekvent, vilket lär bero på att materialet filmats av ett annat produktionsteam och lagts till i efterhand.

Själva premissen bakom de levande döda är med andra ord snarlik den i The Dead-sviten. De levande döda är alltså både långsamma och korkade, och kan i vanlig ordning endast deaktiveras genom kraftigt våld mot hjärnan. Det finns dock även skillnader mellan de båda koncepten, såsom att de levande döda inte verkar använda (eller behöva använda) sina ögon för att kunna se, och därmed närmast liknar förruttnade sömngångare. Dessutom verkar de inte vara rädda för eld, till skillnad från Romeros egna zombier. Även flera hundra år gamla lik återuppväcks, dock utan att det hänger ihop med resten av filmen.

Det rör sig hur som helst om en ganska typisk europeisk lågbudgetproduktion, men filmen är ändå en riktig pärla inom zombiefilms-genren. De ganska billiga makeup-effekterna är också förvånansvärt effektiva, liksom de många och ganska omotiverade – och ofta även onödigt spekulativa – gore-effekterna. De senare tillåts dock aldrig riktigt ta överhanden, utan fungerar tillfredsställande som en del av den tämligen våldsamma handlingen. Slutscenen är också storslagen och gör att filmen på sätt och vis fungerar i sitt tilltänkta sammanhang som en inofficiell del av The Dead-serien.

En kuslig survival horror-film med inslag av både äventyr och action, liksom skräck och gore. Troligen den bästa italienska zombiefilmen någonsin.
(Se även kommentarer nedan för uppgifter om olika versioner av filmen.)

1 kommentar:

Fläskätaren sa...

Kommentarer om olika versioner:

Brittiska DVD-utgåvan har klippts ned något (filmcensur) men handlingen är ändå intakt och det är endast de allra grövsta gore-effekterna som saknas.

Svenska VHS-utgåvan är däremot sönderklippt till oigenkänlighet (filmcensur) varför handlingen är fragmentarisk och osammanhängande. Stor varning utfärdas!

Europeiska DVD-utgåvan (Anchor Bay Entertainment) under titeln Zombie 2 är något nedklippt men inga scener eller gore-inslag saknas, men däremot verkar det som om en nakenscen har tonats ned medvetet. Det handlar i övrigt om smärre trimningar av enskilda scener, vilket kortat ned filmen med ett antal minuter totalt.