recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Flesh Freaks (2000)

Conall Pendergast (regi, manus, produktion, makeup-effekter), m fl
Under en arkeologisk utgrävning i Centralamerika stöter en grupp studenter på någonting som man trott endast hörde hemma i uråldriga mayalegender. Hela expeditionen blir följaktligen attackerad och slaktad av någonting i djungeln, och endast en av studenterna lyckas återvända hem till civilisationen. Denne vet dock inte riktigt vad han skall tro, men bär med sig en riktigt obehaglig överraskning i sitt baggage...

Detta är en kanadensisk nollbudgetfilm som verkar vara inspelad av studenter som ett skolprojekt. Resultatet är ungefär som man kan förvänta sig och det finns egentligen ingenting gott att säga om produktionen som sådan. (Det känns inte heller särskilt intressant att klaga över enskilda detaljer.) Däremot innehåller filmen en hel del våld samt zombier, eller vad man nu skall kalla dem. Några egentliga gore-effekter återfinns däremot inte över huvud taget, och makeup-effekterna är billigast möjliga.

De levande döda aktiveras i själva verket av utomjordiska parasitvarelser som behöver värdar i form av döda kroppar för att överleva. Kroppen återupplivas därmed tillfälligt, men börjar snart ruttna och förvridas till ett groteskt monster. Själva varelsen är dock intelligent och kan även kommunicera med människor via sin döda värd. Den levande döde försöker döda så många levande människor som möjligt för att kunna föröka sig (vilket uppenbarligen sker genom delning, eller nåt), men konsumerar däremot inte sitt offer eller liknande. De föredrar också att använda vapen av något slag och är tämligen harmlösa så länge de är obeväpnade.

Filmen får antagligen klassas som en blandning av SF och survival horror, även om det hela alltså är väldigt amatörmässigt genomfört. Om man skall säga någonting positivt om filmen så skulle det väl vara att delar av filmen faktiskt är inspelad på plats i Centralamerika. (Fast sanningen är snarare man klippt in mer eller mindre relevanta semesterbilder bara för att fylla ut hela filmlängden.) Filmen är dock gjort på fullt allvar och saknar helt den omogna humor som liknande projekt brukar vara behäftade med. Det innebär dock inte att man som tittare kan ta filmen på någon sorts allvar.

En amatörfilm med både zombie- och SF-inslag. Rekommenderas inte.

Inga kommentarer: