recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Land of the Dead (2005)

George A Romero (regi, manus), Peter Grunwald (produktion), Gregory Nicotero (makeup-effekter), m fl

  • uppföljare till Day of the Dead (1985) och den fjärde delen i The Dead-serien
  • filmen finns både i en bioversion och en (ca 4 minuter längre) oklippt version (den här recensionen utgår ifrån den senare)
  • specialeffektgurun Tom Savini gör sin gamla paradroll från Dawn of the Dead (1978), fast som levande död
Världen som vi känner den har gått under sedan länge och de som lyckats överleva har barrikaderat sig befästa städer. Innanför elstängslet är de sociala klyftorna avgrundsdjupa. Medan de rika gör sitt yttersta för att inte behöva tänka på världen utanför, sliter de fattiga för att försörja sina nya herrar. Ute i det som numera utgör verkligheten har det dock börjat hända saker. I det tysta har de levande döda som härskar över civilisationens ruiner börjat utvecklas, till någonting långt farligare än enbart människoätande kadaver.

George A Romeros efterlängtade slutliga avslutning på The Dead-serien lever dessvärre inte upp till de alltför högt trissade förväntningarna. Det är inte enbart på grund av att filmen känns väldigt modern och därmed inte riktigt passar in i serien i övrigt, utan också för att den (i sammanhanget) väl tilltagna filmbudgeten inte enbart varit en välsignelse. Handlingen kretsar nämligen kring ett monstruöst stridsfordon, vilket egentligen säger allt. Resten av filmen förefaller vara överblivna rester från det som inte kunde förverkligas av originalmanuset till föregångaren Day of the Dead (1985) – av just budgetskäl. Det är givetvis tänkvärt att få ta del av även dessa tankegångar, men det räcker tyvärr inte till ytterligare en hel film.

De levande döda är hur som helst en variant av den gamla bekanta sorten och känns framför allt igen från Day of the Dead (1985). Här dras dock zombiernas inneboende potential till sin spets, varför de lärt sig både att kommunicera och samarbeta, även om det fortfarande rör sig om ytterst primitiva instinkter. Beteendet verkar vidare vara beroende av en flockledare, varför en ledarzombie introduceras – precis som i föregångaren. Romeros egna sympatier för de vandöda är också nästan övertydliga denna gång.

Filmen innehåller givetvis även en del guldkorn och får väl anses, rent tekniskt sett, väldigt välgjord. En del scener är riktigt ruggiga och vissa miljöer väcker den post-apokalyptiska världen till (ett icke-) liv. Fansen får också sitt lystmäte av överdrivna gore-effekter liksom samhällskritiken som vanligt sätts i första rummet. Tyvärr lider handlingen av en hel del logiska luckor, liksom rollistan är full av både karikatyrer och ansiktslösa (här bokstavligen) bifigurer. Den mänskliga huvudrollen är också motsägelsefull och så gott som omöjlig att få ett grepp om. Tack vare att det rör sig om en biofilm spelas dessa dock av en rad halvkända skådespelare, vilka endast med nöd och näppe lyckas blåsa liv i sina roller. Andra störningsmoment är den fåniga vapenfixeringen med all den slöseri på ammunition detta innebär. Slutet är också sedvanligt tråkigt och ger ingen mersmak.

En påkostad post-apokalyptisk zombiefilm med en hel del action-inslag. Filmen har däremot inte varit värd 20-års väntan...

Inga kommentarer: