recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Johnny Sunshine: Maximum Violence (2008)

Matt Yeager (regi), Sean-Michael Argo (manus, produktion, m m), Eric Halsell (produktion, m m), m fl

  • filmmakarna har alla egna roller i filmen, varav Eric Halsell spelar en av huvudrollerna
Porrstjärnan Johnny Sunshine är synnerligen väl anpassad för sin värld och för sin tid. Som hänsynslös mördare och sexual-sadist har hon inte enbart vad som krävs för att överleva i en värld där de levande döda lurar bland skuggorna, utan har också kunnat frodas som mediefenomen med superstjärne-status. Trots detta är det bristen på ambition som riskerar att bli hennes fall. Där de flesta ständigt strävar efter ännu högre status och rikedom, är hon på det hela taget ganska nöjd med sin lott och alla de droger samt all den blod och sex hon behöver. Hennes producent har däremot ständigt större planer och dessa omfattar medborgarskap innanför de skyddande murarna där de rika och välanpassade gömmer sig undan den skrämmande världen utanför. Eftersom försäljningen av snuff-porr signerat Johnny Sunshine börjat plana ut är det dags att avsluta hennes karriär med ett sista storslaget sexmord. Nämligen mordet på genrens superstjärna själv!

Denna amerikanska lågbudget-produktion lyckas med att vara annorlunda, om inte annat. Detta för det extrema innehållet som dock inte kan betecknas som helt nytänkande, eftersom så gott som samtliga inslag faktiskt har gjorts förut. Trots detta rör det sig inte enbart om exploatering för exploateringens egen skull, utan filmen utgör faktiskt en giltig analogi för porr-branschen och vad den gör med människorna inom den, precis som tortyr-filmen Hostel (2005) med all önskvärd tydlighet ställer den internationella sex-handeln på sin spets. Filmens största svaghet är givetvis den närmast obefintliga budgeten, men om filmen bara gjorts i Hollywood med tillhörande filmstjärnor hade den antagligen hyllats som en ny Natural Born Killers (1994). Våldet i sig är alltså själva temat här och det finns ingen anledning att förfasas över det icke politiskt korrekta innehållet. Samtidigt rör det sig trots allt om en semi-porrfilm där exempelvis sex med de levande döda är ett återkommande inslag, så det är definitivt inte en film för alla smaker!

Filmen inleds hur som helst väldigt starkt med en fascinerande beskrivning av världsläget genom en rad arkivbilder och texter som hämtats från olika sökmotorer online. Dessvärre känns inte resten av filmen alltid lika autentisk och det är alltså återigen en fråga om resurser, eller snarare bristen på. Istället för studio-kulisser bjuds tittaren på en rad intetsägande inspelningsplatser. De post-apokalyptiska utomhus-miljöerna har också ersatts med datorbaserad collage-teknik. Dessa bilder, liksom annat material i filmen, upprepas också gång på gång, vilket inte bara känns billigt utan också fantasilöst. Makeup-effekterna är också billigast möjliga och även om de många tortyr- och gore-scenerna är spekulativa så får man egentligen aldrig se så mycket mera än mängder av blod. I övrigt är våldet att betrakta som närmast realistiskt, även om en del kampsports-koreografi lämnar en hel del att önska. Själva bilden är uppenbart digital men filmskaparna har valt att lägga till mängder av effekter (så som repor) under efterbearbetningen, vilket i slutändan både hjälper och stjälper filmen.

Vad gäller de levande döda så må de vara sekundära för själva handlingen, men som alla bra zombiefilmer är det intressanta här vad världens undergång har gjort med de levande, inte vad den gjort med de döda. Det rör sig hur som helst om en smitta som sprider sig via kroppsvätskor av olika slag. Zombierna är också ovanligt ömtåliga för genren, och ofta räcker det med litet slentrianmässigt våld för att nedgöra dem permanent, vilket faktiskt kan kännas aningen snopet ibland. Zombieinslaget må vara centralt för själva upplägget men det känns inte speciellt genomarbetat i övrigt.

Trots, eller tack vare, att det rör sig om en närmast löjligt billig produktion så accentuerar detta faktum enbart den talang som ändå varit inblandad i den kreativa processen. Även om manuset lider av en närmast akut brist på handling så presenterar den ett väldigt intressant upplägg, och även om det kanske inte är nytt i sig så har ingen åtminstone tidigare vågat utforska den fullständiga konsekvensen av zombie-apokalypsen för vårt moderna samhälle. Regin är också värd komplimanger då den i viss mån lyckas överbygga brister i resten av produktionen, så som amatörmässiga skådespelarinsatser. Huvudrollerna är dock tillfredsställande övertygande, måhända tack vare de nedtonade rolltolkningarna.

En fascinerande om än motbjudande vision av zombie-apokalypsen, med mängder av extremt våld och sex. Läsaren kan härmed betrakta sig som varnad!

Inga kommentarer: