recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Death Warmed Up (1985)

David Blyth (regi, manus), m fl

  • det finns flera olika utgåvor av filmen, varav de amerikanska och brittiska alltså är mer eller mindre nedklippta (främst våld och gore) – den här recensionen utgår ifrån en sådan brittisk DVD-utgåva
Det är sju år sedan Michael låstes in på mentalsjukhus för det brutala mordet på sina bägge föräldrar. Mannen som drogat honom och därigenom förmått honom att utföra detta vansinnesdåd har däremot gått vidare till nya och ännu ondare dåd. Michael har nu spårat upp dr Howell till en avlägset belägen ö, ett före detta turistparadis, där denne byggt upp ett stort mentalsjukhus som täckmantel för sin vanheliga forskning kring odödlighet. Michael söker hämnd och till sin hjälp har han sin flickvän och ett par av sina vänner, vilka tror att man ska på sol- och äventyrssemester. Det visar sig snart att dr Howell inte bara gjort framsteg i sin forskning, utan att han också lagt under sig öns hela befolkning.

Denna independent-produktion från Nya Zeeland sägs vara en av de allra första gore-filmerna som gjordes i landet – och med myndigheternas goda minne dessutom. Tyvärr klipptes mycket av specialeffekterna bort i de utländska utgåvorna och originalversionen lär fortfarande inte ha getts ut på DVD. Det som återstår lyckas knappast vare sig chocka eller imponera på någon idag. Filmen innehåller i övrigt en hel del nakenhet (inklusive manlig sådan) och sex (mest grov hångel), samt en blandning av 1980-talsmode och smaklösa kreationer av en galen kostym-designer.

Filmens monster är antagligen inte regelrätta zombier, utan det rör sig snarare om någon sorts mutanter. Det finns dock en stor variation bland missfostren varav en del kanske, med litet god vilja, kan klassas som någon sorts levande döda. Bland influenserna märks förutom zombiefilmer även filmer från andra genrer, så som The Island of Dr. Moreau (1977). Konceptet förklaras heller aldrig närmare men den galne vetenskapsmannens vanställda försöksdjur lyckas dock bryta sig ut i vad som närmast kan kallas ett zombie-utbrott.

Produktionen har visserligen åldrats men känns inte helt inkompetent i denna digitala amatörfilms-ålder. Det bestående intrycket förblir dock billigt och filmen är emellanåt också smått obegriplig. Rollerna är allt annat än trovärdiga liksom skådespelarinsatserna är av varierande slag, med en del ganska träiga rolltolkningar.

Något av en kultfilm men inte mycket till zombiefilm. Möjligen skulle en oklippt version kunna hetsa gore-fantasten.

Inga kommentarer: