recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Dead Men Walking (2005)

Peter Mervis (regi, m m), m fl

  • regissören har en mindre roll i filmen
Travis arbetar för kemiteknik-företaget Blackthorn Industries och har blivit smittad med någonting som förvandlar människorna i hans omgivning till mordiska galningar. Han arresteras efter att i självförsvar ha dödat sina närmast anhöriga och misslyckats med att ta sitt eget liv. Istället för häkte skickas han till ett säkerhetsfängelse där Hälsovårdsmyndigheten hoppas kunna hålla honom isolerad. Fängelsedirektören har dock ingen kännedom om detta och man hinner därför inte isolera den smittade fort nog. När en representant från berörda myndighet kommer till fängelset för att undersöka patienten är det redan för sent och klockan har börjat ticka. Innan man hunnit få situationen under kontroll har fängelset försatts i karantän och smittan spridit sig över hela anstalten.

Här har vi ytterligare ett tillskott till den moderna zombiefilms-vågen och denna gång rör det sig alltså om en massproducerad amerikansk lågbudget-film. Filmen är exempelvis huvudsakligen inspelad på en enda plats, även om denna å andra sidan känns väldigt autentisk. Filmen börjar extremt starkt redan innan förtexterna med action i snabba klipp och sätter ribban väldigt högt. Ett tag verkar det som att resten av filmen inte kommer att kunna leva upp till denna aptitretare, men faktum är att filmen ganska snart urartar i ett enda stort blodbad. Det finns alltså gott om gore och det märks också att yrkeskunnigt folk har varit inblandade hela vägen. Makeup-effekterna är minimalistiska – förutom i de rena gore-scenerna – och består i stort sett av blod i stora mängder.

Vad gäller de levande döda så rör det sig här om den moderna hyperaktiva varianten. De har många likheter med de smittade i 28 Days Later (2002) med skillnaden att inkubationstiden är allt annat än konsekvent (något som även påpekas i själva filmen) samt att de smittade avlider för att sedan återuppstå. Hjärnan är i gammal god ordning deras ömtåligaste punkt och stora svaghet.

Produktionen kan sammanfattas som billig men kompetent, även om regissörens brist på erfarenhet lyser igenom emellanåt, men det skulle lika gärna kunna bero på oerfarna skådespelare eller en mindre välskriven dialog. Rollfigurerna känns igen från en lång rad andra filmer och huvudrollerna kan upplevas som plågsamt stereotypa. Samtidigt kan mera erfarna skådespelare verkligen spela ut klichéerna på ett underhållande sätt. Handlingen är ungefär vad man kan förvänta sig och knappast oförutsebar, och manuset innehåller ett par blinkningar till klassikern Night of the Living Dead (1968). Filmen är inspelad digitalt och frågan är om inte nackdelarna väger över fördelarna här. Bilden har en del störningar och ljussättningen är inte bara dunkel utan bilden har också gjorts medvetet missfärgad. Det sämsta är dock effekterna vad gäller den stora mängd vapenhantering i filmen, och det är här filmens brist på resurser blir som allra mest tydlig.

En hyfsat välgjord fängelse-zombiefilm med extremt mycket action, våld och gore.

1 kommentar:

Cicci sa...

Lustigt, hittade denna film på imdb häromdagen och tittade in för att se om det fanns någon recension, tittade in nu igen för att tipsa om den i första bästa inlägg och så var det just denna du skrivit om. Den ska kollas in nu.

Förövrigt är jag extremt tacksam för denna blogg, du gör ett toppenjobb verkligen och det är såna här bloggar som borde dra in pengar och inte skit som Blondinbella.
Tack tack och återigen tack!
/C