recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

The Ghouls (2003)

Chad Ferrin (regi, manus, produktion), m fl
  • filmmakaren Chad Ferrin har en liten biroll i filmen
Eric Hayes är en riktig slamkrypare till journalist. Han åker runt i Beverly Hills slumkvarter i jakt på en olycka, ett våldsbrott eller vadhelst han kan filma för att försörja sig – och sin langare. Detta har gjort honom till en cyniker med söndertrasade relationer till sina medmänniskor. En julafton, när han kör runt mållöst på fyllan, tror han sig bevittna en våldtäkt begången av hemlösa. Han nyktrar dock till snabbt när han inser att varelserna han tog för hemlösa faktiskt äter av sitt offer. Monstren upptäcker honom och tar upp jakten. Nu är goda råd dyra och med lite tur kan han rent av ta sig ur den kloak som är hans liv. Om han bara haft nog med sinnesnärvaro att stoppa en kassett i filmkameran, vill säga... Frågan är hur långt ner i samhällets bottenträsk Eric är villig att vada för att bli trodd? Han är onekligen ute på djupt vatten!

Denna lågbudget-produktion är inspelad med digital teknologi men lyckas använda den murriga och dåligt upplysta bilden till sin fördel genom att blanda in dokumentärt material, såväl verkligt som fiktivt. Stilen är också i övrigt dokumentär med skakig kameraföring och icke tillrättalagda scener. Mörkret bidrar inte enbart till filmens stämning utan förhöjer också specialeffekter av alla de slag, varav makeup-effekterna är sparsmakade medan gore-effekterna rent av blir osedvanligt effektiva. Vidare blandas surrealistiska drömsekvenser in med ett soundtrack som ibland känns som hämtad ur en film av David Lynch. Filmen har också gott om såväl våld och sex som nakenhet utan att det känns det minsta påklistrat.

De levande döda är i själva verket fullt levande halv-mänskliga kannibaler som lever under jord och som jagar ovan jord om natten. Av någon okänd anledning har dessa förvandlats till bleka rovdjur som till beteendet mest liknar primater. Livet i underjorden har också gjort dem ljuskänsliga men de verkar däremot sakna nattlevande rovdjurs mörkerseende.

Produktionen som sådan håller hela vägen ut och även skådespelarinsatserna är genomgående starka, speciellt den allt annat än sympatiska huvudrollen. Ljussättningen är som sagt ibland obefintlig, men det är förmodligen också tanken. Ljudkvaliteten får också högt betyg om man bortser ifrån vissa ljudeffekter. Handlingen gör, i all sin enkelhet, att man sugs in i filmen. Det finns, på det hela taget, inte mycket att klaga på.

En välgjord och garanterat politiskt inkorrekt historia från samhällets skuggsida. Visserligen ingen zombiefilm men rekommenderas ändå till zombie- och gorefilms-fantaster.

2 kommentarer:

Jonas sa...

Ålrajt... en zombiefilm utan zombier typ? ;-)

Låter nästan som CHUD - Cannibalistic Humanoids Underground Dwellers (tror jag det var). Kan det bli bättre - haha!!

Fläskätaren sa...

Ja, precis. Zombiefilms-genren är som bekant större än enbart de regelrätta zombiefilmerna, sedan får Romero tycka vad han vill. Jag har uppskattat mängden recensioner på den här bloggen med faktiska levande döda till ca 60%. Resten är, ja, pseudo-zombiefilmer eller bara relaterat material.