recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Meat Market (2000)

Brian Clement (regi, manus, m m), Nick Sheehan (manus, makeup-effekter), m fl

  • både regissören och makeup-artisten har mindre biroller i filmen
  • filmen har fått två uppföljare; Meat Market 2 (2001) respektive Meat Market 3 (2006)
Samhället kollapsar på ett par veckor när människoätande lik börjar sprida skräck på gatorna. Till en börjar tas problemet inte på fullt allvar av myndigheterna, men sedan är det redan för sent. Grupper av överlevare försöker hålla stånd mot de allt större horderna av levande döda, men dessa blir färre till antalet för varje dag som går. Två före detta prisjägare har bestämt sig för att överleva mot alla odds, och de får snart sällskap av andra överlevare. Närmare bestämt en grupp kvinnliga vampyrer vars tillgång på föda snabbt håller på att tryta.

Denna kanadensiska survival horror-historia har många likheter med porrfilm. Bortsett från nakenheten och sexscenerna känns själva manuset just som en mängd scener som har staplats på varandra utan någon närmare eftertanke. Filmen bygger hur som helst på mängder av actionscener och gore, även om inte minst specialeffekterna gör det uppenbart att det handlar om en lågbudget-produktion. Handlingen kretsar också kring de mest osannolika överlevare (däribland vampyrer och mexikanska brottare) vilket gör det svårt att ta filmen på något större allvar. Det är istället de levande döda som är filmens stora behållning, och det finns mycket gott om den varan. Filmen bjuder på en aldrig sinande ström av scener och scenarion som aldrig gjorts tidigare, även om de aningen ojämna makeup-effekterna drar ned helhetsintrycket något. Den lyckas också skapa illusionen av en pågående zombie-apokalyps.

De levande döda är tämligen traditionella för genren och den bakomliggande förklaringen är så kallad nanoteknologi. Smittan (eller snarare nano-robotarna) äter upp kroppen vilket förklarar behovet att konsumera människokött, även om de levande döda även äter av varandra (även om detta aldrig visas på bild). Zombierna har även någon sorts kollektivt medvetande, eller nåt. Över huvudtaget känns konceptet likt det i The Dead Next Door (1988).

Filmen är dessvärre inte speciellt välgjord eller välspelad, liksom ljudkvaliteten och –effekterna drar ned helhetsintrycket ytterligare. Dessutom borde man ha dubbat vampyrernas röster – skådespelarna mumlar sina repliker med tandproteser i munnen och gör dialogen näst intill obegriplig. Filmen lär däremot ha gett upphov till den i skrivande stund heta trenden med vampyrer som konkurrerar med zombier om byten. Handlingen är också full av logiska luckor och filmens budskap, i den mån det finns någon, är allt annat än uppenbar.

Rekommenderas till riktiga zombiefilms-fantaster och gore-älskare. Övriga tittare får härmed betrakta sig som varnade.

Inga kommentarer: