recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Garden of the Dead (1974)

John Hayes (regi), Daniel Cady (produktion), m fl
  • manuset baseras på en berättelse av producenten Daniel Cady
  • det lär även finnas en fullängdsversion av filmen (denna recension utgår ifrån den timmeslånga drive in-versionen)
På ett nedläggningshotat arbetsläger någonstans i USA smider en grupp fångar planer på en storslagen flykt. Allting går dock inte som planerat och i samband med att rymlingarna skjuts ned i kallt blod sker en kemisk olycka. Lägret tillverkar nämligen balsameringsvätska och inte nog med det – rymlingarna använder även ångorna som berusningsmedel. Av någon kemisk tillfällighet återuppstår de döda fångarna från sina formaldehyd-indränkta gravar, för att utkräva hämnd på de levande.

Styrkan hos denna amerikanska lågbudget-skräckfilm är just dess simpelhet. Eftersom filmen, i likhet med kanadensiska Corpse Eaters (1974), är producerad för den så kallade drive in-publiken, är den också föredömligt kort. Handlingen är alltså enklast möjliga, utan att för den delen vara helt obefintlig. Visserligen är själva idéen i vanlig ordning bättre än utförandet, men den har helt klart sina stunder och filmen utvecklar sig till en spännande survival horror-historia med en något annorlunda upplösning.

De levande döda är alltså indränkta i balsameringsvätska, även om de också har drag av likspöke. (De är rent av beroende av balsameringsvätskan, som verkar ge dem förnyade krafter. Därför liknar de mest en grupp missbrukare.) De söker hur som helst hämnd på de levande och agerar unisont. I övrigt är de både snabba och har bibehållit viss tankeförmåga, liksom inte minst sin talförmåga. Deras aggressivitet gör också att de känns förhållandevis "moderna" i zombiefilms-sammanhang. Deras svaga punkt är för övrigt ljusöverkänslighet – starkt ljus får deras kroppar att förfalla totalt. I övrigt kan de nedgöras meddels välritad eldgivning.

Vad gäller de levande döda så är makeup-effekterna enklast möjliga men likväl effektiva. Ljudeffekter och soundtrack lämnar däremot en hel del att önska, liksom mycket av produktionen i övrigt. Skådespelarna gör dock ett gediget dagsverke i ett B-filmssammanhang, och manuset befolkas av ett litet men intressant persongalleri, utan att kännas onödigt överlastat.

En fängelserymnings-film som utvecklar sig till survival horror-historia. Kort och smärtfri, rekommenderas till B-filmsälskare.

Inga kommentarer: