recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Mulva: Zombie Ass Kicker! (2001)

Chris Seaver (regi, manus, produktion, specialeffekter, m m), m fl
  • filmen har fått en uppföljare (dock utan zombier); Mulva 2: Kill Teen Ape! (2005)
  • filmmakaren gör själv en av rollerna
Den mentalt handikappade och socker-missbrukande skräckfilms-nörden Mulva har sett fram emot Halloween länge och nu har den stora dagen äntligen kommit! Hon måste dock både övervinna minnet från en traumatisk incident i barndomen – och sin ärkefiende Chest Mclargehuge. Tromaville är en hemskt löjlig plats och många fåniga incidenter väntar vår hjältinna. Och ett utbrott av levande döda, dessutom.

Denna "komedi" är inspelad på videoband men lyckligtvis endast en timme lång. Den skulle kunna betecknas som en hemmavideo som klippts ihop och försetts med ett soundtrack, och borde egentligen enbart intressera filmmakaren och dennes bekanta (vilka alltså medverkar i filmen). Trots detta har filmen getts ut på ett par DVD-utgåvor liksom en rad B-filmsstjärnor från Troma-stallet, inklusive Lloyd Kaufman själv, medverkar trots att det alltså inte rör sig om någon Troma-produktion. Allt sammantaget måste det medges att filmen kan vara smårolig just i kraft av sin fånighet. Eller vad sägs om en hejduk som är dubbad som i en gammal kung fu-film, en parodi på Michael Jacksons monsterhit Thriller, regissören själv i rollen som skokräms-neger, eller en tokrolig Benny Hill-pastisch! Zombie-inslaget är endast en ursäkt för att kunna slänga in litet halvkassa gore-effekter. Då det levande döda inslaget varken känns centralt eller intressant kan dessa gott lämnas utan närmare kommentar här.

På ytan kan filmen verka lika hopplös som Zombiegore (2003) med sina fula peruker och misslyckade makeup-effekter, men någonstans finns ändå någon form av komisk talang, eller kanske timing, inblandat. Det vore att smickra manusförfattaren att tala om någon handling, men i jämförelse med den onämnbara titeln ovan framstår detta faktiskt som en riktig film. (Och då framstår en genomsnittlig Troma-produktion som ett filmiskt mästerverk i jämförelse.)

En ytterst fånig hemmavideo som enbart bör ses för sina bisarra inslag. Zombiefilms-nördar kan däremot hoppa över denna med gott samvete.

Inga kommentarer: