recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Redneck Zombies (1987)

Pericles Lewnes (regi, produktion, specialeffekter, m m), m fl
  • det lär vara den första filmen inspelad med videokamera som utgivits kommersiellt på VHS
En tunna innehållande radioaktivt avfall från experiment med biologiska vapen är på vift i de amerikanska Appalacherna. Olyckligtvis hamnar tunnan i händerna på en inavlad familj som försörjer sig som hembrännare i behov av någonting att koka sin sprit i. Veckans spritleverans till den inte alltför nogräknade ortsbefolkningen får oanade konsekvenser när giftet förvandlar dem till kannibaliska monster! När helvetet bryter lös hamnar såväl turister på vildmarksutflykt som grannar och soldater på jakt efter den borttappade tunnan mitt i smeten.

Denna Troma-inspirerade lågbudget-skräckkomedi är definitivt gjord med glimten i ögat. Tack vare detta lyckas den också med konststycket att vara hyfsat underhållande, trots att filmen är i längsta laget och innehåller en hel del scener som endast fungerar som utfyllnad. Filmen räddas också av de fyndiga detaljerna och inte minst det egensinniga country-soundtracket. Filmen lär i själva verket vara stilbildande för den särskilda zombiefilms-genre som upplever en renässans just nu. Samtidigt är filmen i sig en hyllning till bland annat George A Romeros verk liksom Troma-klassikern The Toxic Aveger (1985) och skräckfilms-klassikern The Texas Chain Saw Massacre (1974) med flera.

De levande döda tillhör definitivt den klassiska skolan med undantaget att det inte verkar röra sig om någon smitta. De levande döda förefaller också upplösas inifrån av sig själva, liksom denna process kan påskyndas på kemisk väg. Det är också aningen oklart hur de egentligen nedgörs på effektivast sätt, då offren i regel inte lyckas göra mycket till motstånd. Filmen inkluderar för övrigt vad som mycket väl kan vara de första levande döda barnen inom zombiefilms-genren.

Produktionskvaliteten ligger på längsta möjliga nivå och skådespeleriet är som regel överspelat. Specialeffekterna är också billigast möjliga vilket dessvärre även gäller makeup-effekter. Gore–scenerna är däremot förhållandevis effektiva och filmen är också riktigt motbjudande (och inte nödvändigtvis p g a eventuella gore-effekter). Det våldsamma slutet tangerar också splatterfilmen.

En klassisk gore-komedi som är lika underhållande som den är motbjudande.

3 kommentarer:

Anders, Film- & Musikbloggen! sa...

Hahhaha, den här har jag sett på en helraspig VHS-kopia med fantastiskt usel kvalité (men oklippt). Extremt lågbudget, men kul som fan! Schysst blogg du har förresten, här ska jag kolla ofta! Jag har länkat till dig från min blogg. Tack o hej!

Emil sa...

Troma's zombiefilmer är de bästa, gillar allt är lågbudgeterat.. musiken, skådespelarna etc etc är så dålig att filmen är sjukt bra;D

Fläskätaren sa...

Jag vet faktiskt inte om jag har sett så många Troma-zombiefilmer, om jag ska vara ärlig. Chopper Chicks in Zombietown lär i o f s vara en Troma-film, men den är i a f direkt värdelös som film och som zombiefilm.

Redneck Zombies ska däremot inte vara Troma-producerad, utan enbart distribuerad/marknadsförd av Troma. Men visst har den alla (?) attribut som kännetecknar en Troma-film.