recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Dawn of the Dead (2004)

Zack Snyder (regi), James Gunn (manus), m fl

  • omfilmatisering av originalet med samma namn från 1978
  • filmen finns både i en originalversion och en (ca 10 minuter längre) oklippt version (den här recensionen utgår ifrån den senare)
  • flera skådespelare från originalfilmen (däribland makeup-effektsgurun Tom Savini) har mindre biroller i filmen
När världen går under och de döda angriper de levande för att äta deras kött, söker grupper av överlevande sig till det lokala köpcentret för skydd. Problemet är bara att gömstället redan är upptaget. Dessutom visar sig flera av nykomlingarna vara infekterade med vad det nu är som får de döda att vakna upp. Situationen är ohållbar i längden och armén av levande döda utanför växer för var dag som går. Nu får den brokiga skaran tillfälle att visa vilka de egentligen är och vad de går för.

Denna nya version av survival horror-klassikern Dawn of the Dead (1978) kan knappast sägas vara en omfilmatisering, utan är snarare inspirerad av originalet av George A Romero. För det första återfinns inget spår av originalhandlingen, och för det andra är samtliga roller utbytta. Filmen är däremot fullspäckad med mer eller mindre subtila referenser till originalet och till dess föregångare, Night of the Living Dead (1968). Inledningen till filmen, som visas redan innan förtexterna, tillhör också det absolut bästa som gjorts inom genren, och filmen som helhet är knappast sämre. Filmmakarna har också undvikit Romeros egna ständiga fallgrop och bifogar ett möjligt alternativt slut som varvas med eftertexterna efter filmen. En väldigt lyckad kompromiss som torde göra alla nöjda.

De levande döda tillhör den moderna sorten och har egentligen få likheter med originalkonceptet. Även om det inte sägs rakt ut så förefaller det alltså röra sig om ett virus, och därmed måste offret bli bitet när det fortfarande lever. Offret insjuknar då snabbt, dör och återvänder så gott som omedelbart till ett ickeliv. Till skillnad från originalet är det inte heller det oändliga antalet som gör dem så dödliga, utan här är varje zombie ett veritabelt monster som endast kan stoppas genom massivt trauma mot huvudet. De är också extremt snabba och starka, vilket är ytterligare en skillnad gentemot originalet.

Eftersom det är en modern biofilm så rör sig alltså snarare om en actionfilm än en renodlad skräckfilm. Något budskap står inte heller att finna utan fokus ligger snarare på snabba klipp och allmän vapen- och våldsfixering. Liksom givetvis den gore som hör zombiefilms-genren till. En del onödiga scener och långsökta specialzombier drar dock ned helhetsintrycket, men utan att för den sakens skull skjuta hela filmen i sank. Tyvärr är en del roller också minst sagt platta, så som den tuffe svarte snuten som mest är en karikatyr (men samtidigt en gliring till en av rollerna i originalfilmen). Skådespelarna lyckas ändå göra det bästa av sina ibland otacksamma roller. Trots en del tröttsamma inslag är det trots allt en väldigt actionfylld och framför allt spännande zombiefilm. Vissa av mass-scenerna hör också till genrens allra mest stämningsfulla.

Extramaterialet på DVD-utgåvan förtjänar ett särskilt omnämnande. Förutom de sedvanliga dokumentärerna och bortklippta scenerna, medföljer även en kortfilm som återberättar handlingen i form av en videodagbok, samt ett sammandrag av en mängd fiktiva nyhetssändningar om den pågående apokalypsen. Båda dessa förtjänar egentligen egna recensioner och är minst lika stämningsfulla som själva filmen. Hur som helst gör extramaterialet DVD:n väldigt prisvärd!

Modern zombiefilm när den är som bäst – actionladdad, välgjord och trogen survival horror-konceptet. Rekommenderas varmt!

Inga kommentarer: