recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

Zombies! Zombies! Zombies! (2008)

Jason M Murphy (regi, produktion), Anthony S Giordano (manus, produktion, m m), m fl

Gatans lag råder i utkanten av staden, där hallicken Johnny ”Backhand” Vegas styr och ställer. Hans inflytande når dock inte ända in på den lokala strippklubben The Grindhouse. Stripporna, som är lite fina i kanten, har en långdragen vendetta med hans egna tjejer och det är endast en tidsfråga innan saker och ting ställs på sin spets. Speciellt som hans egna tjejer börjat sjunka allt längre ned i drogträsket. När ett storbråk är på väg att utbryta på gatan händer det otänkbara. En av tjejerna måste ha snedtänt på någonting, då hon beter sig som ett människoätande monster. Eller, som en knarkhora-zombie!

Den här amerikanska lågbudget-produktionen är en ganska typisk nybörjarfilm av och med väldigt engagerade men dessvärre ganska gröna individer. Det är dock en högst medveten B-film och har säkert varit rolig att arbeta med, men filmen tar ändå sig själv på någon sorts allvar. Rollistan är också ganska lång och gör inte den litet snurriga handlingen lättare att följa. De rena skämten är inte heller lika underhållande som själva handlingen – och faktum är att filmen även är omedvetet komisk i sin amatörmässighet. Filmen innehåller också en del nakenhet men det rör sig däremot inte om någon ren exploitationfilm, så som exempelvis Zombie Strippers (2008). Filmen innehåller inte heller lika mycket striptease som man skulle kunnat förvänta sig.

De levande döda härrör från medicinska experiment och är att betrakta som tämligen standardmässiga för genren. Det rör sig om en smitta som sprider sig genom bett, och zombierna äter alltså sina döda. Det visar sig även finnas ett botemedel och det hela leder med ett tämligen originellt sätt att ta levande döda av daga.

Filmen är digitalt inspelad och fotot kan kännas aningen tråkigt. Ljudkvaliteten kan också vara ett litet problem då dialogen ibland kan vara svår att uppfatta, och det finns väldigt mycket av den varan. Handlingen i sig är lövtunn och manuset består mestadels av dialog som känns som utfyllnad. Detta i sin tur bidrar till att tristessen lätt infinner sig mellan de rena zombie-scenerna. Förutom att filmen inte är speciellt välskriven lämnar regin och klippningen ibland en del att önska. Skådespelarinsatserna kanske inte är så imponerande i sig, men produktionen räddas ändå av en väldigt lyckad besättning, eller casting, av de ganska stereotypa rollerna. Det finns trots allt en hel del talang inblandat i produktionen, trots att slutresultatet alltså inte är bättre än summan av sina beståndsdelar. Specialeffekter känns överlag billiga och är allt annat än jämna, däribland en hel del digitala gore-effekter, vilka gör att nivån närmar sig rent splatter. Makeup-effekterna må också vara aningen ojämna men är ändå mestadels effektiva.

En ganska intetsägande och amatörmässig zombiefilm om strippor och levande döda med oväntat lite nakenhet.

Inga kommentarer: