recensioner av zombiefilm på svenska - zombie movie reviews in Swedish

La Morte Vivante (1982)

Jean Rollin (regi, manus), Benoît Lestang (specialeffekter), m fl

En rad olyckliga omständigheter återuppväcker en ung rik kvinna i en gravkrypta någonstans i Frankrike. Hon drivs av en omättlig blodstörst och lämnar en rad döda offer efter sig när hon återvänder till sitt familjegods, som dock visar sig vara till salu. Den levande döda får hjälp av en gammal bekant för att hålla sig undan liksom sopa undan spåren, men en amerikansk turist blir nyfiken och sticker näsan i blöt. Frågan är också hur långt den edsvurna väninnan är beredd att gå för att hjälpa sin barndomsvän.

Denna franska lågbudgetfilm, som även är känd som The Living Dead Girl, lånar element från zombiefilms-genren, men det rör det sig snarare om någon sorts vampyrism. Temat är hur som helst kärlek och lojalitet, även om det alltså är en tämligen blodig historia.

Filmen är hur som helst väldigt ogenomtänkt och manuset är ologiskt som bäst. Handlingen i sig är dock inte är helt utan poänger, även om själva premissen knappast är trovärdig. Förutom våldet så innehåller filmen anmärkningsvärt mycket nakenhet, även för att vara en fransk produktion. Gore-effekterna är i sin tur inte speciellt anmärkningsvärda, liksom både skådespelarinsatser och klippning lämnar mycket att önska. Slutet är dock oväntat bra och gör faktiskt filmen sevärd.

En smått kultförklarad fransk skräckfilm utan något riktigt zombie-inslag, men däremot gott om våld och nakenhet. Rekommenderas till B-filmsälskare.

Inga kommentarer: